A hétvégén kiderül, meddig tart a tél: ha felhős lesz az ég, már közel a tavasz

Az ország több intézményében szerveznek a hétvégén időjósló medvelest.

tel-tavasz
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A néphagyomány szerint február 2-án, Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén, ha a téli álmából frissen ébredő medve kijön a barlangjából, és a napos időnek köszönhetően meglátja az árnyékát, akkor megijed és visszabújik, így hosszúnak ígérkezik a tél. Azonban, ha a medve felhős, borús időre ébred, akkor hamarosan beköszönthet a tavasz.

Ennek alkalmából a Budakeszi Vadasparkban, a Fővárosi Állat- és Növénykertben, a Pécsi Állatkertben és Miskolcon is időjósló medvelessel, valamint más izgalmas programokkal várják a közönséget hétvégén. A Budakeszi Vadaspark látogatói szombaton Romulus-t és Tibort, a kert két medvéjét figyelhetik meg, de a tavaszváró szombati programsorozat részeként állattréningek és a klímaváltozás hatásairól szóló előadások, készségfejlesztő programok is várják a látogatókat.

A medvejelmez és a játékmackó kedvezményes belépőt ér

A Fővárosi Állat- és Növénykert a péntektől vasárnapig tartó Mackófesztiválon családi programokkal és látványetetésekkel várja a közönséget. A mackójelmezben vagy játékmackójukkal érkező gyerekek ezen a három napon jelképes, 200 forintos jeggyel látogathatják a kertet. A fővárosi intézményben szombat délelőtt tartják a medveárnyék-észlelést, majd látványetetésekre kerül sor a nagyobb és kisebb testű medvefajoknál.

A vörös macskamedvéknél, vagyis a kis pandáknál kezdődik reggel az etetés, majd a barnamedvékre és az ormányosmedvékre kerül sor, később a jegesmedvéknél és az oroszlánfókáknál lesz etetés, ahol később játékos jegesmedve-orvoslási bemutatót is tartanak. A Nagyszikla belsejében, a Varázshegy bemutatótereiben mesekoncert, zenés bábelőadás, mackós arcfestés lesz, de számos érdekességet meg lehet tudni majd a medvékről is. Egy állatbemutató keretében a mosómedvével, az ormányosmedvével és a mézmedveként is emlegetett farksodróval ismerkedhet meg a közönség.

Hüllősimogatás és fókaetetés

A Pécsi Állatkertben a hétvégi medvenapok programját Nikoláj, a barnamedve nyitja az időjárás-megfigyeléssel, majd mindkét napon ragadozótúrára várják az érdeklődőket. Ennek keretében a barnamedvéket, az aranysakálokat, az uhukat, a tűzrókákat, az európai borzokat és a kárpáti hiúzokat lehet megtekinteni vezetett programon. Ezt követően a növényevő hüllők etetésére és simogatására kerül sor a főépületben.

A cikk az ajánló után folytatódik

A borjúfókáknál tréninggel egybekötött etetést szerveznek, valamint szintén látványetetésekkel készülnek az oroszlánoknál és a ragadozó gyíkoknál is. Délután patás-túrára várják az érdeklődőket, melyen az alpakákat és az amerikai bölényeket lehet megsimogatni, végül szintén az akváriumok lakóit, az ormányos medvéket, a borjúfókákat, a krokodilokat és a mosómedvéket etetik meg a kert dolgozói, a látogatók részvételével.

Miskolcon a barnamedvék, Dorka és Borka barlangjánál lesz időjárás-észlelés, majd a vizes élőhelyek február 2-i világnapjához kapcsolódva a kétéltűek védelméről tart előadást Szitta Tamás, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület bükki helyi csoportjának elnöke az állatkert oktatótermében.

Kiemelt kép: Getty Images.

A 10 éves kihívás így már nem olyan vicces

Lelkes természetvédők furfangosan továbbgondolták a kihívást, és rávilágítottak: a Föld élővilága talán soha nem szenvedett még annyit az ember pusztításától, mint az elmúlt években.

Ezt is szeretjük