Felhőszakadás és jégeső: 15 megyére adott ki figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat

Felhőszakadás, zivatarok és jégeső miatt adott ki figyelmeztetést mára az Országos Meteorológiai Szolgálat.

eso
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Hétfőn 15 megyére zivatar miatt, öt megyére pedig felhőszakadás miatt adott ki elsőfokú figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A gyengülő félben lévő hidegfront érkezésével a levegő is hűl majd pár fokot.

Felhőszakadások, zivatar és jégeső

Északnyugat felől hidegfront éri el az országot, amelynek hatására - főként délután - kedvező feltételek lesznek zivatarok kialakulására a Dunántúl nyugati felén. A délnyugati országrészben a délután folyamán egy-egy hevesebb zivatar sem kizárt. Alacsonyabb valószínűséggel a Dunántúl keleti felén, illetve késő délutántól, estétől az Északi-középhegység térségében is előfordulhat egy-egy zivataros góc.

A cellákhoz viharos - körülbelül 60-80 km/órát, vagy néhol akár 80 km/órát meghaladó - széllökés, jégeső és intenzív, általában 15-20 mm-es csapadék, valamint a nyugati, délnyugati tájakon felhőszakadás társulhat. Az éjszakai órákra fokozatosan stabilizálódik a légkör.

Késő délután az Alpokalján és a Dél-Dunántúlon, estefelé már az északkeleti megyékben sem zárható ki egy-egy hevesebb zivatar kialakulása. Késő este csökken a felhőzet, a legtöbb helyen kiderül az ég, és a csapadék is mindenütt megszűnik. Kedden sok napsütés várható, de a késő délelőtti óráktól egyre több gomolyfelhő zavarja a napsütést, azonban csapadék nem várható.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az északnyugatira forduló szél sokfelé megélénkül, ma néhol megerősödik, zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 11 és 17 fok között valószínű, de az északi szélvédett völgyekben ennél néhány fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 22 és 27 fok között várható.

Gyönyörű felvételen a szentjánosbogarak

Szentjánosbogarak milliárdjai repdestek olyan ragyogó fényjátékban, hogy egyszerre egy egész erdőt bevilágítottak. Sriram Murali élőben láthatta ezt, és mindent dokumentált, hogy a világ is lássa.

Az Időkép szerint szerdán és csütörtökön napsütéses idő várható 27-31 fokkal, pénteken viszont újabb hidegfront érkezhet, ami azonban szerencsére a hétvégi időjárást nem rontja majd el.

Ezt is szeretjük