A trükk, ami azt ígéri, mindenre lesz időd, de valójában nagyon ártalmas
Ne hibáztasd magad, ha a dolog nálad is gyakran visszafelé sült el: az időgazdálkodásnak nem pont az a hatása, amit sokan hisznek.

idogazdalkodas
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokak számára egy átlagos nap leginkább úgy fest, hogy sebtiben próbálnak eljutni A-ból B-be, hiszen rohanni kell a gyerekért az oviba, a másiknak pedig segíteni kellene a háziban, de közben valakinek fel is kellene tölteni a hűtőt.

Te hányszor gondoltál már arra, hogy 24 óra helyett bárcsak 34-ből állna a nap, majd rogytál holtfáradtan a székre, mert tudod, hogy valószínűleg az sem lenne elég? Bár a napok miattunk nem lesznek hosszabbak, van egy elképzelés, amit érdemes sutba vágnod: a köztudatba vésődött időgazdálkodási trükköket.

Ezért nem működik az időmenedzsment

Az internet telis-tele különféle önsegítő tippekkel és időmenedzselési tanácsokkal, melyek között bizonyára akadnak jók, a legtöbb viszont elméletben nagyon szuperül hangzik, aztán a gyakorlatban valahogy mégis az az érzésed támad, hogy hiába a hangzatos lőzungok, ezek cseppet sem passzolnak az életedbe. Valószínűleg azért, mert a hétköznapok jobbára távol állnak az ideális esetektől.

Az alapvető probléma, hogy mindenki az idejét akarja beosztani, magyarán képtelen elvonatkoztatni az időtől, és kizárólag órákban vagy percekben képes gondolkodni. Merlin Mann amerikai író és blogger szerint, ha időkorlátokat szabunk magunknak, attól csak frusztráltabbak leszünk. Nyilván a határidő lehet motiváló, ám attól senki sem lesz produktívabb, ha minden teendőjénél pontosan megszabja, hogy mennyi időt szán rá. Elvégre a hét során számtalan szituáció adódhat, amitől a prioritások is megváltoznak.

Mi lehet a megoldás?

Mann szerint, ha az egész életünket úgy akarjuk leélni, hogy folyamatosan megszabjuk, mire mennyi időt fordítunk maximum, akkor a teljesítménykényszerrel párosuló kellemetlen érzés miatt sokkal hajlamosabbak lehetünk arra, hogy az igazán fontos dolgokat összecsapjuk.

Ezen feladatokba viszont megéri akár tízszer annyi energiát fektetni, hiszen így az eredményeink is a tízszeresére nőhetnek. Zalaba Krisztián "Csináld meg!" blogjában nagyszerű példával ábrázolja ezt:

A cikk az ajánló után folytatódik

"Éppen szerződéshosszabbítás előtt álltunk az egyik partnerünkkel. Tudtam, hogy egy lényegre törő prezentációban nagyon jól be tudom mutatni az együttműködés alatt elért eredményeket, ezért ez tényleg egy fontos feladat volt. Mégis mennyi idő összerakni egy tíz diás prezentációt, amihez az összes infóm megvan? Nagyjából egy óra alatt tök kényelmesen meg lehet csinálni, ugye?

Be is fejeztem ennyi idő alatt. Utána viszont azt éreztem, hogy jobban ki kéne hangsúlyozni az egyes részeket, és fel is kéne készülnöm az esetlegesen felmerülő kérdésekre. Akár tovább is mehettem volna a következő feladatomra azzal az indokkal, hogy 'erre ennyi időt terveztem, ne vacakoljak, jó lesz az…', viszont inkább fogtam magam, és rászántam három órát, hogy minden apró elem a helyére kerüljön. Az eredmény? Egy lenyűgöző prezi, amibe nem lehetett belekötni, minden kérdésre szórtam a legjobb válaszokat, és tényleg lehetett látni, hogy megcsináltam a 'házi feladatot'..." 

Száz szónak is egy a vége, a fentiek alapján jól látszik, hogy sokkal többre vihetjük, ha ténylegesen koncentrálunk a fontos dolgokra, és nem zavartatjuk magunkat, ha egyszerre csak kevesebb dolgot sikerül elvégezni. Senki sem tökéletes, és nem dől össze a világ, ha ezen a héten elmarad a felmosás, vagy főzés helyett valami hideget esztek vacsira.

Ezt is szeretjük