Idegen faj lakóhelye lehetett?

Képeken a rejtélyes Q-telep

Az ősi Q-telep feltárása számos izgalmat rejt. Sokak szerint földönkívüli kapcsolatokat is felfedhet.

Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Átrepülni Guatamala, Mexikó és Belize alacsonyabban fekvő területei fölött annyit tesz, mint Közép-Amerika utolsó nagy vadonját látni. Annak ellenére, hogy az egyre intenzívebb fakitermelés és erdőirtás létében fenyegeti, ez a zöldellő erdő továbbra is a vadvilág mennyországa, illetve a világ egyik legfontosabb régészeti tája marad. 1300 évvel ezelőtt a maja civilizáció sűrűn lakott hátországa volt, magas piramisok és terjeszkedő paloták által uralt nagyszerű városokkal, melyek terein az istenkirályaiknak állítottak bonyolult mintákkal faragott emlékműveket.

Ezek a régóta elhagyatott városok ma már csak fagyökerek által összefűzött kőhalmok. A maja romok, még a legérdekesebbek is, többnyire megmaradnak a tudományos folyóiratok lapjain, de van közöttük néhány, mely bizonyos ismertségre, sőt, titokzatosságra tett szert. Az 1970-es években rablásból származó szobrok egész sorozata - mindegyik részletes képírásos felirattal - tűnt fel a műkincspiacon, szinte egy időben. Talán egy, még fölfedezetlen, de fontos városból származnak? Sokan gondolták így, és a Q-telep nevet adták neki a spanyol que?, vagyis melyik? szóból rövidítve.

Titokzatos leletek kerültek elő

A Q-telep pontos helyére vonatkozóan csak a feliratokban vannak utalások. Több kövön is megtalálható egy vésett jel, a királyi címer, mely a különböző királyságok saját istenkirályait azonosítja. A klasszikus korban - i. sz. 250-999 - a birodalom ötven ilyen királyságra oszlott, legtöbbjük nagyon korlátozott kiterjedésű városállam volt. Ez a bizonyos vésett embléma az egyik legismertebb volt, a kaan, a kígyó királyságát jelképezve. Ez rendkívül fontos, de ma még azonosítatlan királyság volt, és fővárosáról sincs semmi adat.

A húsz éven át tartó vita során, melyben a különböző elméletek váltakozó szerencsével küzdöttek egymással, mindig jelen voltak azok, akik szerint a calakmuli hatalmas romok a kígyófőváros romjai. A műemlékek nagy száma - legalább 117 - normális esetben egyszerűen eldönthetné ezt a kérdést.

Az itt található puha mészkő azonban nagyon szétmállott, és az évezredes trópusi esőzések erősen lecsiszolták a feliratokat. Csak a lekopott feliratoknak az elmúlt évek alatt történt alapos vizsgálata és az újonnan feltárt leletek hoznak biztos eredményt. 1996-ban egy NASA-műhold a maja erdőt fürkészve ősi utak után kutatva valamilyen maradványt észlelt Los Veremos, egy chicleros - gumivágók - által épített tóparti tábor közelében, Guatemalában.

Végzetes üstökös tart a Föld felé?

Nézegess képeket!

Elolvasom

A kezdeti expedíciók egy esetleges kenukikötőt találtak, míg egy közeli dombról egy törött, kőfeliratos emlék került elő. A Howard Egyetemhez tartozó Peabody Museum dolgozói, Ian Graham és David Stuart által vezetett nagyobb expedíció a következő évben feltérképezte ezeket a romokat, La Coronának - a korona - nevezve őket, és több hosszú feliratot is találtak.

Nyerj ötcsillagos kényeztetést!

Ha most feliratkozol az új Femina-hírlevélre, megnyerheted a kétszemélyes, két éjszakára szóló 5 db szállásutalvány egyikét az 5 csillagos Hotel Divinusba. Nincs más dolgod, mint feliratkozni, és részt veszel a sorsoláson.

Feliratkozom és játszom

Promóció

A Q-telepnek is köze lehet az idegenekhez?

Ha megoldja is a Q-telep rejtélyének egy részét La Corona felfedezése, az őserdők továbbra is eltakarják a további részeket. A munka folytatásával és jókora szerencsével még fel lehet fedni a többit. A Q-telep utáni vadászat igazi őserdei kaland, azonban nem csupán az ismeretlen felfedezése miatt vonzza a kutatókat és a közvéleményt. Sokak szerint ugyanis a hely felfedezése újabb fontos eleme annak a kirakónak, mely látni engedi azokat az összefüggéseket, melyek a maják földönkívüli kapcsolataira vonatkozhatnak.

Sokan úgy tartják, a Q-telep felfedezése mindennek kulcseleme lehet, nem véletlen ugyanis, hogy az ősi civilizáció ilyen mértékben az őserdő mélyén hozta létre egyik legjelentősebb települését. A laikusok a telep kutatásától remélik a világvége titkainak megfejtését is, az ősi maja kalendárium szerint ugyanis az istenek 2012-ben térnek vissza, mellyel új korszak, egyesek szerint pedig egy globális kataklizma veszi kezdetét.

A földönkívüliekről szóló összeesküvés-elméletek hívei hisznek abban, hogy a maják istenei valójában egy idegen civilizáció követei voltak, akik nem csupán tudást adtak át az emberiségnek, de, mint ahogy több ősi város esetében is igazolódni látják, le is telepedtek közéjük. Épp ezért sürgetik sokan a telep feltárását, úgy vélik ugyanis, hogy annak titkai fontos információkat hordozhatnak a 2012. december 21-i, téli napforduló eseményeiről.

Cikkünk az Athenaeum Kiadó Hetven rejtély szerte a világból című könyve alapján készült. Képek: www.ihs.issaquah.wednet.edu; achristoffersen.blogspot.com; theconspiracyfiles.blogspot.com.

Ezt is szeretjük