Hallgasd meg a világ legrejtélyesebb hangját!
Nem tudják, honnan jöhet
Az óceán mélyén félelmetes, titokzatos hangot fedeztek fel, melynek forrása máig rejtély.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Földünkön számos varázslatos csoda létezik, ami magával ragadja az embert. Az óceánok és tengerek hatalmas víztömege nemcsak, hogy bárkit képes levenni a lábáról, de legmélyebben fekvő területei a titkok birodalmát jelentik.

Az óceánok mélye számos titkot rejt

Bár az emberiség kíváncsiságától vezérelve az idő múlásával egyre több dolgot hódít meg magának, hiszen az állandóan fejlődő technika folyamatosan újabb és újabb nehézségeket küzd le, azt, hogy mi rejtőzik Földünk legmélyebb részein, a felfoghatatlan mennyiségű víz alatt, máig rejtély övezi. Mindezt csak fokozza a közel 15 évvel ezelőtt felismert, azonosítatlan hang, melyet Bloop névre kereszteltek.

Egy haditengerészeti felfedezés

Az 1960-as években az amerikai haditengerészet, azért, hogy a szovjet tengeralattjárókat nyomon követhesse, világszerte több rendkívül érzékeny víz alatti mikrofont, úgynevezett hidrofont telepített a nagy területű vízfelszínek alá - a kiépített hangfelügyeleti rendszer SOSUS néven vált ismertté.

Az egyes állomások több száz méterrel a vízfelszín alatt olyan mélységben voltak megtalálhatók, ahol a hanghullámokat az óceán úgynevezett mély hangcsatornájában lehetett befogni. Itt ugyanis a hőmérséklet és a nyomás lehetővé teszi, hogy azok nagy távolságra terjedjenek. A hidegháború végével katonai szempontból feleslegessé vált a rendszer, ezért helyette a természet és a mélység különlegességeinek megfigyelésére használták. 1991-ben pedig civil kutatók számára is hozzáférhetővé tették a hálózatot.

Azonosítatlan felvételek

A felvételek többsége egyértelműen beazonosítható: bálnákhoz, hajókhoz, földmozgásokhoz kapcsolhatók, ám akadt néhány olyan, melynek eredete kétséges. Ezek hangutánzó neveket kaptak, mint például suttogás, fütty, lassítás. Egy hang azonban a tudósokon is kifogott, hiszen az eredete az ismert, beazonosított hangok forrásainak egyikével sem hozható összefüggésbe.

A neve Bloop, vagyis a hangzása nyomán magyarosan: Bluggy. A megmagyarázhatatlan jelenséget 1997 nyarán többször is észlelték Dél-Amerika délnyugati partjainál, a történetet pedig még különlegesebbé teszi az, hogy bármi is keltette a hangot akkor, a mai napig nem ismétlődött meg. Az audiojelenség egy ultra alacsony frekvencián indul, majd egy percig folyamatosan emelkedik a frekvenciaszáma. Az viszont teljesen egyedi, hogy még az ötezer kilométerre lévő mikrofonok is érzékelték a hanghullámokat.

Elméletek a bálnától az óriáspolipig

A rejtélyes forrást illetően megoszlanak a vélemények. Kezdetben egyértelműen valamilyen állatnak tulajdonították a hang kibocsátását, amit azonban hamar elvetettek, mivel a legnagyobb állat, a kékbálna hangja sem képes ekkora, több ezer kilométeres távolságban terjedni. Mások egy óriás tintahalhoz kötötték a jelenséget, ám ezt is hamar elvetették, ugyanis nincs a lábasfejűek között olyan ismert faj, mely biológiailag ilyen hangot tudna kiadni. A tudósok úgy vélik, amennyiben élőlényhez köthető a jelenség, egy olyan fajról lehet szó, ami valamilyen eddig ismeretlen mechanizmust használ a hangképzéshez, ebből kifolyólag pedig egy különlegesen masszív felépítésű szervezetet kell feltételezni.

A kékbálnánál is nagyobb élőlénytől származhat a hang?

A Nemzeti Éghajlati Adatközpont - NOAA - egyik munkatársa, dr. Christopher Fox véleménye szerint a hang nagyobb eséllyel köthető valamilyen ember alkotta dologhoz: tengeralattjáróhoz vagy egy bombához, de reálisnak tartotta még a természeti jelenségekhez való kapcsolódást is. Úgy véli, hogy a legnagyobb valószínűséggel a nem túl távoli Antarktiszon lezajlott jégborjadzás, vagyis egy méretesebb darab letörésének hangját sikerült beazonosítani 1997 nyarán.

A rejtély megoldásához azonban ezzel nem kerültek közelebb, ugyanis Fox egy évvel később átfogalmazta a korábbi kijelentését: a hang valószínűleg állati eredetű. Ebben az esetben viszont egy eddig nem ismert fajról lehet szó, ami még a Földön ma élő legnagyobb állatnál, a kékbálnánál is sokkal nagyobb. Ha további rejtélyekről is szívesen olvasnál, melyek a tenger mélyéhez kötődnek, kattints, és nézd meg Atlantisz feltételezet romjait!

Ezt is szeretjük