Ijesztő jóslat őszre: durva időjárási káoszt okozhat a tengervíz változása
Hurrikánok lehetnek ősszel a rendkívül felmelegedett Földközi-tengeren.

GettyImages-1312888825
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Magas a kockázata annak, hogy hurrikánok vagy akár trópusi ciklonokhoz hasonló szélviharok is kialakuljanak ősszel a Földközi-tenger térségében a víz hőmérsékletének rendkívüli felmelegedése miatt - állítja egy francia klímakutató. A Földközi-tenger teljes nyugati medencéjének partvidékein a víz hőmérséklete augusztus elején 5 Celsius-fokkal magasabb volt az ebben az évszakban szokásosnál: megközelítette a 30 Celsius-fokot.

Caroline Jane Muller, a Francia Nemzeti Tudományos Kutatási Központ - CNRS - Osztrák Tudományos és Technológiai Intézethez kirendelt kutatója a Le Figaro című francia napilapban nyilatkozva elmondta: a tenger példátlan felmelegedését két tényező egybeesése okozza. Az egyik a rendkívül magas hőmérsékletű, tartós hőhullám, a másik, hogy a tenger ebben az időszakban szinte egyáltalán nem tudott felkavarodni, szinte nem fújt a szél. A víztömeg így jelentős hőt halmozott fel.

A kutató rámutatott: - A tengeri hőhullámoknak sokkal nagyobb a tehetetlensége, mint a szárazföldieknek: nagyon hosszú ideig tartanak, így nincs ok arra, hogy a víz hőmérséklete a nyár vége előtt lecsökkenjen. Ez valóságos áldás lehet azoknak, akik a nyár végén vakációznak a tengernél, ám e jelenségnek komoly következményei lehetnek a teljes flórára és faunára, de az ősz időjárására nézve is.

Amikor a hőmérséklet ősszel egy kicsit alacsonyabb lesz, a víz felszínén stagnáló meleg, nedves levegő felemelkedik a légkörbe, mivel a meleg levegő könnyebb, mint a hideg levegő. Ez instabilitást okozhat, elősegítve a felhők, majd a heves esőzések és zivatarok kialakulását. A meleg tengeri levegő és a felső légkörből érkező hideg levegő találkozása pedig kedvez a heves légköri jelenségeknek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Bár ez minden nyár végén így történik a térségben, így szeptemberben többé-kevésbé heves viharok dúlnak Dél-Franciaországban, a víz extrém fölmelegedése felerősítheti ezeket a hatásokat - derül ki a Le Figaro cikkéből. Ritka esetekben még medikánok is kialakulhatnak. A medikán szó a mediterrán és a hurrikán szavak összevonásából keletkezett, ez olyan ciklont jelöl, amely hurrikánjegyekkel rendelkezik.

A kockázat annál is nagyobb, mert a jelenséghez nem szükséges hosszú, kivételes hideghullám. Egy rövid, lokalizált hideg esemény is elég lehet akár hurrikánok kialakulásához is. A viharokat és a hurrikánokat nem tudjuk megelőzni, elkezdhetünk alkalmazkodni rendszeres jelenlétükhöz infrastruktúránk átalakításával - figyelmeztet a kutató.

Fotók: Getty Images

Egyre kisebbek lehetnek az emberek a jövőben

Egy paleontológus szerint van rá esély, hogy a klímaváltozás miatt egyre csökken az emberi testméret.

Ezt is szeretjük