Mesehős állat érkezett a Nyíregyházi Állatparkba: így mentenék meg a kihalástól
Hulmánnal gyarapodott a Nyíregyházi Állatpark. A fajt a hinduk szent állatként tisztelik.

hulman-2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nőstény hulmán - Semnopithecus entellus - érkezett a Nyíregyházi Állatparkba. Az ötéves, korábban Hannoverben élő állat a karanténidőszak letelte után csatlakozott a kétfős tenyészcsapathoz - közölte Révészné Petró Zsuzsa, az állatpark oktatási osztályvezetője az MTI-vel. Elmondta, hogy a közepes termetű majomfaj zárt tartási körülmények között ritkaságnak számít, az egész világon összesen 183 egyede él állatkertekben.

Az Európai Fajmegőrzési Program keretében érkezett jövevényen kívül egy 2010-ben Németországban született nőstény és egy Lengyelországból kapott, most tizenöt éves hím él Nyíregyházán. A park állatai nappal aktívak, leggyakrabban a lombkoronaszinten tartózkodnak, ahol elsősorban a fák leveleivel táplálkoznak, de rügyeket, magvakat és gyümölcsöket is fogyasztanak - mondta a szakember.

Képeken a nyíregyházi hulmán

A fajnak bámulatos az alkalmazkodóképessége. A természetben éppúgy megtalálható a Himalája négyezer méter feletti hófödte hegyei között, mint Ázsia félsivatagos vagy trópusi esőerdőiben, sőt Észak-India sűrűn lakott városaiba is bemerészkednek a hinduk által szent állatokként tisztelt egyedek. A hulmánok A dzsungel könyve című könyvből is ismerősek lehetnek: ők a majmok népe, akik az Elveszett Városban élnek. Nézd meg képeken az állatpark új lakóját!

Ezt is szeretjük