Nagy baj van a magyarországi kórházakkal: sokakat érinthet

Számos életminőséget jelentősen befolyásoló műtét esetében nőtt a beavatkozásra várakozó betegek létszáma.

GettyImages-1147637104
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hosszú várólisták már régóta nagy problémát jelentenek a magyar egészségügyben, és a koronavírus-járvány még tovább rontott a helyzeten.

Számos életminőséget jelentősen befolyásoló műtét esetében nőtt a beavatkozásra várakozó betegek létszáma. 

Hosszúak a várólisták a magyarországi kórházakban

12 beavatkozás esetében nőtt, és 4 esetben csökkent a műtétre várók száma tavalyhoz képest a Pénzcentrum által megvizsgált tizenhat beavatkozás közül, idézi a 24.hu a gazdasági portál szerdai cikkét. 

GettyImages-621701578
Fotó: vm / Getty Images Hungary

A portál elemzése szerint a tavalyi év januárjához képest jóval több beteg várakozik térd- és csípőprotézis-műtétre, sérvműtétre, szívkatéterezésre, epekőműtétre, mandula-, orrmandulaműtétre, illetve prosztataműtétre. A szürkehályog-műtétek illetve bizonyos nőgyógyászati beavatkozások esetében ugyanakkor javult a helyzet.

Mivel a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) közel egy éve már nem közli, hogy mennyit kell várni egy-egy műtétre, csak azt, hogy mennyi az arra várakozók száma, most csak ezeket az adatokat tudta összehasonlítani a Pénzcentrum. 

Ez alapján 2023 elején körülbelül 11 500 ember várt térdprotézisműtétre, csípőprotézisre több mint 7 800-an, szívkatéterezésre pedig 2603-an. Ez utóbbi közel ezer fővel több, mint 2022 ugyanezen időszakában. Szürkehályog-műtétre több mint 12 ezer embernek lenne szüksége, de ez már jóval alacsonyabb, mint a tavalyi, 17 ezres adat.

Ezeken a napokon érkeznek a nyugdíjak 2023-ban: a 13. havi nyugdíjra már nem kell sokat várni

Kiderült, hogy idén mely időpontokban utalja át a havi nyugdíjakat a Magyar Államkincstár (MÁK).

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük