Egyre hosszabbak a Földön a napok: volt idő, hogy csak 18 órából álltak, mára 24-ből

Már most is hat órával hosszabb egy nap, mint egykor volt.

Egyre hosszabbak a Földön a napok
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bárcsak 48 óra lenne egy nap! Akkor minden beleférne, amit el kell intéznem - ugye, mindenki mondta már életében? Nos, egyszer ez is elérkezhet, igaz, csak elképzelhetetlenül soká. A Föld napjai ugyanis egyre hosszabbodnak.

Volt idő, hogy egy nap csak 18 órából állt, napjainkra azonban, mint tudjuk, 24 órára bővült egy nap hosszúsága. A hat órás hosszabbodásra van tudományos magyarázat.

Miért hosszabbodnak a napok?

A tudomány emberei egy jó ideje méricskélik a Föld forgásának sebességét. Megállapították, hogy az nem állandó. Lassul, és olykor kicsit felgyorsul. Ennek oka részben a Hold gravitációs vonzása, másrészt pedig a Föld olvadt magjának mozgásában fellépő zavar.

A Wisconsin Madison Egyetem tudósai statisztikai eszközökkel és geológiai analízis segítségével megnézték, pontosan mennyi is a Föld forgásának lassulása. Ehhez számításba kellett venniük, hogy a Föld keringésére, Nap körüli pályájára hatással van még a többi égitest is a Naprendszerben. Összesített erejük befolyásoló tényezője a Föld mozgásának, a Nap körül megtett kör pályája pedig hat a Nap sugarainak beérkező szögére és bolygónk klímájára is. A minél pontosabb eredményekhez tehát az kellett, hogy visszakövetkeztessék, a bolygók és a Hold hogyan mozoghattak a Föld körül évmilliárdokkal ezelőtt, és milyen volt ennek fényében a Föld keringési pályája a Nap körül. Rendkívül bonyolult műveletsor.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban arról dilemmázunk, hogy miért ülünk fel a legfrissebb trendekre, miért követjük megszállottan a divatirányzatokat, valamint a fogyasztás és a reklámvilág pszichológiájának is a mélyére ástunk. Pintér Ada beszélget Márton Szabolccsal az Indamedia csoport ügyfélélmény igazgatójával, és Kazár Zalán Kristóffal a Femina újságírójával.

Promóció

A tudósok ősi földrétegeket vizsgáltak meg. Egy 1,4 milliárd éveset, illetve egy 55 millió éveset Kína és az Atlanti-óceán területéről. Ez lehetővé tette, hogy kiszámolják, a Föld tengelye mennyivel mozdult el, Nap körüli pályája pedig mennyiben változott akkortól egészen napjainkhoz viszonyítva. Ebből ki tudták következtetni, mennyit lassult a Föld: 1,4 milliárd évvel ezelőtt, amikor is a Hold 43 500 km-rel közelebb esett bolygónkhoz, a Föld egy napja 18 órából állt. A lassulás végett ebből lett napjainkra 24 óra.

A folyamat nem állt le, tovább folytatódik. Abban azonban biztosak lehetünk, a mi életünkben, de még az unokáinkéban és azok dédunokáiéban sem várható, hogy egy nap 48 órás legyen. Nincs tehát okunk előre irigykedni.

A skót Pompeji

A több millió éves földrétegek apropóján ajánljuk figyelmedbe a kőkori falucskát, mely egy hatalmas vihar után bukkant felszínre. Öregebb, mint a Stonehenge.

A skót Pompejinek is nevezik a kőkori falut: szinte érintetlen állapotban maradt fenn

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük