Mi ez a furcsa szarv a madárpók hátán? A tudósok előtt is rejtély

A testrész kinézete elég ijesztő, az állat agresszív természete miatt ráadásul a funkcióját sem egyszerű kideríteni.

pok

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mi a közös a mesebeli egyszarvúban és egy madárpókban? Alapvetően semmi. Legalábbis idáig mindenki ezt hitte: a LiveScience-en azonban nemrégiben adtak hírt egy furcsa pókfajról, ami valahol az afrikai Angola állam erdeiben él.

A szokatlan pókféle a Ceratogyrus darlingi vagy más néven afrikai szarvas pávián a madárpókfélék családjába tartozó ízeltlábú. Az új felfedezett egy lényeges tulajdonságában azonban eltér társaitól: kiálló testrésze ugyanis nem rövid és kemény, hanem hosszú és puha. 

Rejtély, hogy mire használja

A Ceratogyrus attonitiferből nyolc példányt sikerült begyűjteni 2015 és 2016 között. Nevét a latin attonit szó után kapta, ami csodálkozást, meglepettséget jelent. A tanulmány szerzői így akarták érzékeltetni felfedezésük rendkívüliségét. Bár még most sem tudják pontosan, mire használja a szarvát.

Az állatot hosszú, fekete, megközelítőleg 34 milliméteres szőr borítja. A szarva pedig sok esetben a potroha hosszát is meghaladhatja. A szakértők hozzátették, hogy az állat halála után a tülök színe sötétebb lesz, és kiszárad.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A Ceratogyrus attonitifer mintegy 40 centiméteres odút váj magának a földbe, ahol kényelmesen elbújhat ellenségei elől. Megfigyelése azonban nem könnyű, mivel tanulmányozása során rendszeresen megtámadta a vizsgálati eszközöket.

Nem halálos az emberre

Mint kiderült, a helyi Luchazi törzs tagjai régóta ismerik a teremtményeket, és igyekeznek messziről elkerülni őket. A szakemberek ugyanakkor a tanulmányban kifejtették, hogy a pókok többnyire rovarokkal táplálkoznak, csípésük pedig csak akkor lehet halálos, ha nem kezelik időben.

Táplálkozásbeli szerepe van a szarvnak?

Ian Engelbrecht, a dél-afrikai Pretoria Egyetem entomológusa a Science Alert szaklap újságírójának beszélt a furcsa kinövés lehetséges funkciójáról. -Mivel a pókok nem tudják lenyelni a szilárd anyagokat, ezért az emésztésük a testükön kívül történik: az állatok belespriccelik emésztőnedvüket zsákmányuk testébe, ami a nyállal együtt elfolyósítja és részben megemészti. Innen aztán a pók szívógyomra a bélcsatornába viszi a táplálékot. 

A szívógyomor előtt úgynevezett szűrőkészülék található, ami megakadályozza a szilárd szilárd táplálék bekerülését a tápcsatornába.  Az emésztés a középbélben ér véget, az emésztőmirigy nedveinek hatására. Engelbrecht ugyanakkor hozzátette , hogy elmélete valószínűleg nem állja meg a Ceratogyrus attonitifer esetében, mivel az ő szarva kemény, így nem lehet szívógyomor.

A különös az, hogy valóban repülnek: sokan csodálkoznak a 2 ezer éves leleteken

Meghökkentőek azok az i. e. 6. századtól a i. sz. 10. századig terjedő időszakból való leletek, melyeket kimbaja-leleteknek hívnak a régészek, és apró repülőgépekre emlékeztet a formájuk. Ami még érdekes, hogy ezek a formák valóban képesek is repülni, fizikai adottságaikból eredendően.

Ezt is szeretjük