Ez történik a testedben, amikor horrorfilmet nézel: a félelem hatása a szervezetre

Félelmetes, mégis jó: hogy lehetséges ez?

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Van, aki bírja őket, van, aki nem - és olyan is, aki szívesen néz horrort annak ellenére, hogy valójában nem bírja az ilyen filmeket. A borzongást sokan élvezik, de vajon mi az, ami azt mégis kellemes érzéssé alakítja?

Bár a tévé vagy a mozivászon előtt kényelmesen üldögél, horrorfilmnézés közben olyan folyamatok zajlanak az ember szervezetében, mintha egészen mást csinálna.

Félni jó

Alapvetően persze nem jó félni, de a Vanderbilt Egyetem kutatói azt állítják, hogy azok az emberek, akik élvezettel néznek horrorfilmeket, kicsit másként vannak összerakva, mint az átlagember.

Megnézték, hogy vizsgálatuk résztvevőinek agya hogyan reagál a boldogsághormonra, a dopaminra, és megkérdezték tőlük, szeretnek-e horrort nézni, vagy sem. Kiderült, hogy azoknak az agya, akik szeretnek ilyen filmeken borzongatni, kevesebb olyan autoreceptorral rendelkezik, mely a dopamin hatását fékezi, mint azoké, akik nem szeretik a horrorokat. A horrorfilmek szerelmeseinek ezért okoz élvezetet a borzongás.

Arra a következtetésre jutottak, hogy a kevesebb szabályozó autoreceptor az ősidőkbe visszanyúló, a túlélést segítő dolog lehet, hiszen az, aki nem fél, sőt, élvezi a veszélyt, sokkal bátrabban küzd, és jobb a túlélésben.

Felébred a menekülési ösztön

Ha horrorfilmet néz az ember, szinte azonosul a főhőssel, de, ha nem is, már-már megőrül, annyira szólna neki, hogy fusson. Persze, nem tud, hiszen csak egy képernyőt néz, de majd' szétfeszíti a késztetés - ez a saját menekülési ösztöne, mely aktiválódik a horrornézés során - mondják a Concordia Egyetem kutatói.

Felér 30 percnyi sétával

Egy izgalmas horror végignézése annyi kalória elégetésével ér fel, mintha fél órát sétálna az ember - kutatásuk alapján ezt állítják a Westminster Egyetem tudósai önkéntesek filmnézés közbeni légzése alapján. A leghatékonyabb kalóriaégetők azok a filmek, melyek közben szinte ugrik egyet az ember, annyira megijed egy-egy pillanatban.

A szív reakciója

Bár sokan nevetéssel leplezik a félelmüket, és nem mutatják ki, hogy valójában rettegnek, a szívüket nem tudják becsapni. A Londoni Egyetem kutatói önkénteseket vizsgáltak filmnézés közben. A tízezer ember véleménye alapján összeállított, legfélelmetesebb horrorfilmek listájából válogattak számukra. Azt látták, hogy egy igazán ijesztő film alatt 25,3%-kal nő a pulzus, ugyanúgy, mint egy lazább tornagyakorlat közben. Épp ezért intik a tudósok óvatosságra azokat, akik szívbetegek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Kiélesednek az érzékszervek

A Wisconsin-Madison Egyetem kutatói szerint horrornézés közben nemcsak a légzés vagy a pulzus emelkedik, de a félelemérzet hatására az érzékszervek is kiélesednek, különösen egy-egy kritikus jelenetnél: felgyorsul a szemmozgás. Nem a szem az egyedüli érzékszerv, melynek a fokozott élességét kihasználják a filmkészítők: fekete-fehér filmeknél a köd és a sötét, amivel játszani tudnak. A szem próbál tájékozódni, és keresi a színeket. Színes filmekben a piros színnel keltenek nyugtalanságot.

Ami a hallást illeti, a jellegzetes, aláfestő hang csak a felszín: olyan alacsony frekvenciájú hangokat is elrejtenek a filmekben, melyeket ugyan hall az ember, de nem érzékel, nem tudatosít. Így csak azt érzi az ember, hogy egyre nyugtalanabb, de fogalma sincs, hogy ezt részben rejtőzködő hangok is kiváltották.

Ezt is szeretjük