Kamerát rejtett el a fotós a hegyen: álmában sem gondolta, hogy ilyesmit vesz fel

Egy csodálatos ragadozó gyanútlanul sétált a hegyvidéken, amikor észrevette a kamerát. Az internetezők legnagyobb örömére pedig közel is merészkedett hozzá!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Terry Townshend, elkötelezett természetbarát és fotós rejtett kamerát helyezett el Kína északnyugati hegyvidékén, ám arra valószínűleg nem számított, hogy a világ legrejtélyesebb nagymacskája hírében álló hópárduc kisajátítja magának az eszközt, majd szelfizni kezd.

Bár, ami azt illeti, végső soron a Tibeti-fennsík a hópárduc birodalma, így érthető, hogy közelebbről is szemügyre vette a furcsaságot. Amit a fotós egyébiránt mintegy 4900 méteres magasságba helyezett. A képek hat hete készültek, amikor Twonshend Qinghai tartományban, pontosabban a Macskák völgyében tevékenykedett.

A hópárduc jött, látott és kattintott

- Hihetetlenül boldog vagyok. Álmomban sem gondoltam volna, hogy egyszer szert teszek egy olyan fotóra, amin egy hópárduc közvetlenül a kamerába néz - Townshend a DailyMaillel is megosztotta a jó hírt. A képen tökéletesen látszik, ahogy a nagymacska egyre közelebb jön, miközben kíváncsian vizslatja a kamerát. 

A hópárduc Közép-Ázsia hegyvidékének lakója: nyáron akár 3000-5000 méteres magasságokig felmerészkedhet, télre viszont lejjebb költözik, körülbelül 2000 méteres magasságba. Magányos életmódot folytat, és csak a párosodás idejére keresi fel társait. Az anyák száznapos vemhesség után többnyire barlangban adnak életet két-három, ritkábban hét kölyküknek, akiket aztán egyedül nevelnek.

Érdekességek a hópárducról

Hatalmas szőrös tappancsuk lekörözi a legszuperebb hótaposókat is, mert azon túl, hogy védi őket a fagytól és a hidegtől, lehetővé teszi számukra a hangtalan közlekedést, ami létfontosságú a vadászatok során.  Hosszú farkuk az egyensúlyozásban segíti őket, elsősorban a préda üldözésekor.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A közösségi média ilyen-olyan formában, de mindenki életének része. Mégis sokszor úgy tűnik, nem tudjuk megfelelően használni. De vajon hol rontjuk el? Miért mindig a legbántóbb kommenteken van a legtöbb like? Kell-e reagálni egy utálkozó hozzászólásra, vagy az ignorálás az egyetlen út? A legújabb epizódban többek között ezekre a kérdésekre Tóth Dani pszichológus, Verebélyi-Kovács Csilla, a Femina social media managere, valamint Pintér Ada műsorvezető kereste a választ.

Promóció


A hópárducok orra remekül alkalmazkodott a zord időjárási körülményekhez, szaglószervük ugyanis képes felmelegíteni a levegőt, ezzel is megakadályozva kihűlésüket.  Akár 15 méterre is képesek felugrani, és könnyedén legyűrik a náluk háromszor nagyobb zsákmányt is.

Rokonaikkal ellentétben a hópárducok nem hallatnak bömbölő hangot, mert hangszálaikról hiányzik az a megvastagodott szövetréteg, amitől azok képesek megnyúlni, ezáltal a bömbölés nem jelent számukra gondot.  Sokan a hegyek szellemének titulálják őket rejtőzködő életmódjuk miatt. 

Érdekesség, hogy Tatárföld és Kazahsztán nemzeti jelképének tekinti a nagymacskákat, sőt, a néhai Szovjetunióban is jelentős kulturális szerepet tulajdonítottak nekik: azok a hegymászók, akik sikeresen megmászták az ország öt, egyenként 7000 méteres csúcsát, a hópárducról elnevezett díjat kaptak.

Napjainkra mindössze nagyjából hatezer egyedük él a vadonban, vadászatuk és élőhelyük visszaszorítása miatt populációjuk 20%-kal csökkent az elmúlt húsz évben. Tavaly, a Nemzetközi Hópárduc és Ökoszisztéma Fórumon 12 ázsiai ország nyilatkozatot tett megmentésükre. 

A képviselők már 2013-ban találkoztak Biskekben, hogy aláírjanak egy megállapodást többek között arról, hogy 2020-ig legalább húsz egészséges hópárduc-populációt azonosítanak, és biztonságos körülményeket teremtenek nekik. A tavalyi eseményen pedig megerősítették a korábbi egyezményt.

Nézd meg ezt is - Furcsa dolgot vált ki a macskából a barack illata

Ahogyan az embereknek, úgy a macskáknak is nagyon különböző a személyiségük, ahányan vannak, annyifélék. Vannak köztük bújósak, karmolósak, távolságtartóak, barátságosak - és olyanok, akik rajonganak a barackért.

Furcsa dolgot vált ki a macskából a barack illata: imádja érte az internet

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: Pixabay, Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük