Így változtatta meg a home office a magyarok utazásai szokásait: érdekes dolgok derültek ki az új kutatásból

Egy friss kutatás szerint a magyarok többsége úgy gondolja, hogy az utazás alatti munkavégzés pozitív hatással lenne a mentális egészségére és a munkára is.

Home office és utazási szokások
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A magyarok 38%-a dolgozik kizárólag vagy részben otthonról, és ez az arány némiképp tovább emelkedik a közeljövőben a Kiwi.com friss, reprezentatív kutatása alapján.

A Z generáció tagjai dolgoznak a legrugalmasabban, és ők azok is, akik a leginkább (61%) úgy gondolják, hogy az utazás alatti munkavégzésnek pozitív hatása van a mentális egészségükre és a munkájukra is. Meglehetősen riasztó képet fest az az adat, hogy a magyarok 6%-ának eszébe sem jutna utazás alatt dolgozni, mert képtelenek lazítani és abbahagyni a munkát, ha a laptopjuk a közelükben van.

Home office és utazási szokások

A magyarok mintegy 8%-a dolgozik távmunkában, tízből hárman pedig hibrid rendszerben (részben otthonról). Míg a nemek tekintetében nincsen szignifikáns eltérés, addig korosztályok és iskolai végzettség alapján már megfigyelhetőek különbségek.

A Kiwi.com kutatása alapján minél fiatalabb valaki, annál inkább jellemző rá az otthoni munkavégzés is. A friss, reprezentatív kutatás alapján részben vagy csak home office-ból dolgozik a Z generáció 42, az Y generáció 38, az X generáció 34%-a. Az érettségizettek közül minden 3., míg a diplomások közül minden 2. dolgozik otthonról.

A csak vagy részben otthonról dolgozók aránya némiképp emelkedni fog, hiszen akik eddig mindig bejártak, azok 6%-a mondta, hogy átválthat távmunkára vagy hibrid munkavégzésre a közeljövőben.

A home office lehetősége az utazási szokásainkat is kezdi átírni

- A már home office-ban is dolgozó magyarok 35%-a vallja, hogy az otthoni munkavégzés új távlatokat nyitott az utazásai terén, míg a home office-ra a közeljövőben váltók 45%-a tervez többet utazni a szabadabb munkavégzés lehetősége által - osztotta meg a kutatás kapcsán Eliška Řezníček Dočkalová, a Kiwi.com ügyfélélményért felelős igazgatója.

GettyImages-1253378559
Fotó: Suwaree Tangbovornpichet / Getty Images Hungary

Így változtak meg a távmunkában vagy home office-ban is dolgozók utazási szokásai:

    • Minden 5. többet utazik hétvégente azért, mert megspórolhatja a hazajutás idejét, és azonnal útra kelhet, amint abbahagyja a munkát.

    • Minden 10. választ hosszabb utazást, amikor bizonyos napokon nyaral, másokon pedig távmunkában dolgozik.

    • 8% szabit sem vesz ki, és úgy utazik külföldre: napközben dolgozik, délután és hétvégén pedig felfedezi a környéket.

    • 3% rendszeresen dolgozik különböző országokból.

A stresszoldó, inspiráló utazás jót tehet a munkavégzésnek is

A magyarok többsége (56%) gondolja úgy, hogy az utazás alatti munkavégzés pozitív hatással lenne a mentális egészségére és a munkára is. 35% szerint új helyek felfedezése segít oldani a stresszt, és boldogabbá is tesz, ami pozitívan hat a munkára is. 22% új ötleteket, ihletet vár az utazástól. 38% nem tud egyszerre az utazásra és a munkára koncentrálni. A magyarok 6%-a pedig bevallja, hogy nem tud ellazulni és abbahagyni a munkát, ha a laptopja a közelében van. 

Nemek és iskolai végzettség szerint nincsen szignifikáns eltérés, de generációk tekintetében mutatkoznak különbségek. Leginkább (61%) a fiatal felnőttek, azaz a Z generációsok azok, akik az utazás alatti munkavégzést pozitívan kapcsolják össze a munkateljesítményükkel, de az Y generáció tagjai körében is jóval gyakoribb ez a vélemény (58%). Az X generációs munkavállalóknál már éppen csak átbillen a mérleg nyelve (51%), körükben a legnagyobb azok aránya, akik nem tudnak egyszerre a munkára és az utazásra is koncentrálni. 

Játssz a Heineken kódokkal és nyerj!

Vásárolj promóciós csomagolású Heineken terméket, töltsd fel a kupakban vagy a nyitófülön található kódot és nyerj 4 fős amszterdami utazást vagy legyen tiéd a Heineken ajándékok egyike! Növeld a nyerési esélyed és játssz velünk 2024. július 17-ig!

Advertisement

Promóció

Az ilyen cégeknél a legnagyobb az esély a home office lehetőségére: nem minden munkaadó nyitott rá

Nagy a különbség a home office-ról alkotott vélemények tekintetében a munkáltatók és az alkalmazottak között egy felmérés szerint.

Az ilyen cégeknél a legnagyobb az esély a home office lehetőségére: nem minden munkaadó nyitott rá

Nagy a különbség a home office-ról alkotott vélemények tekintetében a munkáltatók és az alkalmazottak között egy felmérés szerint.

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük