Vérlázító plakát hirdette a magyar mozi ajtaján, hogy ide zsidók is bejöhetnek
73 éve szabadították fel az auschwitzi haláltábort, de még mindig hihetetlen, milyen szörnyűségekre voltak képesek a nácik.

holokauszt plakátok cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

A holokauszt során a náci Németország által kontrollált területeken üldözés és népirtás zajlott. A második világháború ideje alatt nagyjából hatmillió európai zsidó ember halt meg a népirtás következtében. A magyar zsidó áldozatok számát körülbelül 550-600 ezer főre becsülik.

Az üldözés során nemcsak a zsidók voltak célpontok, hanem a cigányok, az oroszok, a lengyelek, a homoszexuálisok, a testi vagy szellemi fogyatékossággal élők, a politikai vagy vallási ellenállók is, bár sok kutató a holokauszt definíciójába nem vonja bele ezeket a csoportokat. Akiket elkaptak, haláltáborokban végezték. A legnagyobb megsemmisítő tábort, ismertebb nevén az auschwitzi haláltábort végül 1945. január 27-én szabadították fel. A felszabadítás napját, azaz január 27-ét 2005-ben nyilvánította a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává az ENSZ.

Vérlázító plakátok

Az 1940-es években számos zsidótörvény volt érvényben Magyarországon. A határozatokat és szabályokat különféle plakátokon is ismertették, például leírták, mely területeken lakhatnak zsidók, melyik filmszínházba vagy fürdőbe mehetnek be. A plakátokat egy tehetséges amatőr fotós, Lissák Tivadar örökítette meg. Ha kíváncsi vagy az elképesztően igazságtalan és borzalmas hirdetményekre, lapozd végig a képeket!

Fotók: Fortepan/Lissák Tivadar.

Ezt is szeretjük