Ma este eltűnik a Hold egy része: gyönyörű jelenséget láthatsz az égen

Magyarországról is észlelhető lesz a részleges holdfogyatkozás keddről szerdára virradó éjszaka.

reszleges-holdfogyatkozas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Részleges holdfogyatkozás lesz keddről szerdára virradó éjszaka. A fogyatkozás 66%-os, vagyis a holdátmérő mintegy kétharmada merül a Föld árnyékába, ami szabad szemmel is látványos. A jelenség országszerte látható lesz - olvasható az eumet.hu portálon. Mint írják, holdkelte után pár perccel a félárnyék - penumbra - kezd ráhúzódni a Holdra. Ezt szabad szemmel még nem érzékelhetjük.

A már látható változásra - magyar idő szerint - kevéssel 21 óra előtt számíthatunk. A részleges fázis 22:01-kor kezdődik, ekkor lép be a Hold széle a teljes árnyékba, majd fokozatosan egyre nagyobb terület változik vörösesbarna színűvé. A részlegesség a legnagyobb kiterjedését, 66%-ot 23:31-kor éri el, ezután apránként, ahogy jött, le is vonul a teljes árnyék. A részleges fázis vége 00:59-kor lesz, így csaknem 3 órán át tartó jelenség várható.

A Hold egy 3476 kilométer átmérőjű, hideg, sziklás felszínű égitest. Nincsen saját fénye, a Nap fényét veri vissza. 29,5 naponként kerüli meg a Földet. A keringés során változik a megvilágított félgömbjének felénk forduló aránya, ez okozza a holdfázisokat. Holdfogyatkozás csak teliholdkor jöhet létre, ha a Hold áthalad a Föld árnyékán.

Az árnyék két kúp alakú részből áll, az egyik a másikon belül helyezkedik el. A külső a penumbra, ahol a Föld csak egy részét takarja el a Nap korongjának. A belső rész az umbra, vagyis sötétárnyék, itt egyáltalán nem éri el a Nap fénye a Hold felszínét.

A cikk az ajánló után folytatódik

A csillagászok háromféle holdfogyatkozást különböztetnek meg. A félárnyékos vagy penumbrális holdfogyatkozáskor a Hold a penumbrán halad át, csak nagyon nehezen vehető észre, fényereje csökken. A részleges holdfogyatkozás esetében a Hold egy része belép az umbrába, könnyen megfigyelhető még szabad szemmel is, vörösesbarnára változik a Hold színe. Teljes holdfogyatkozáskor az egész Hold áthalad az umbrán, feltűnő jelenség, a Hold teljes egésze vörösesbarna színűvé változik.

Fotók: Getty Images

Különös fénykört fotóztak Budapesten

A képeken látható jelenség egy 22 fokos haló: egy hatalmas, fényes, szivárványszínű kör a Hold körül, melynek kialakulásához véletlenszerűen forgó hasábkristályok jelenléte szükséges.

Ezt is szeretjük