Milyen messziről kell tévét nézni? Egy egyszerű szorzással kiszámolhatod

Tények és tévhitek: te tudod, hogyan kell tévét nézni úgy, hogy élvezhető maradjon, de ne legyen káros?

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

"Ne nézd közelről a tévét, mert elromlik a szemed!" Ki ne hallotta volna ezt a mondatot? De vajon valóban ez a legnagyobb probléma, vagy nem is számít, honnan és hogyan nézzük a készüléket? A foci vb kapcsán a tévénézés kérdése igen aktuális, hiszen ilyenkor azok is leülnek a képernyő elé, akik amúgy nem néznek gyakran televíziót.

A tévénézés szemre gyakorolt hatását számos tévhit övezi. A Jófogás által felkért, a témában jártas szemészorvos szakértő segítségével most megosztjuk a tényeket, és eloszlatjuk a tévhiteket, hogy mindenki tisztán lásson. Az alábbiakban mindenre fény derül!

Valóban árt, ha közelről nézzük?

Ha a '60-as években élnénk, és az akkoriban legmodernebbnek számító, domború képernyős, katódsugaras tévén néznénk az olasz-brazilt, akkor minden okunk meglenne rá, hogy aggódjunk. Akkoriban a General Electric ugyanis néhány olyan, új, színes tévékészüléket is eladott, melynek úgynevezett ionizáló röntgensugárzása sokszorosan meghaladta az egészségügyi határértéket, ami valóban károsította a szemet.

Bár a gyártó gyorsan kivonta a forgalomból az érintett készülékeket, és javította a hibát, ez a tévhit azóta is megmaradt, pedig a mai, modern tévékészülékek esetében elektronikus kibocsátástól már egyáltalán nem kell tartanunk.

Képátló szorozva három méterrel

A káros sugaraktól nem kell tartanunk, de a szakember hozzátette, hogy, ha nem megfelelő távolságot választunk, akkor hamarabb elfárad a szemünk, ráadásul kevésbé élvezhető a látvány, és akár le is maradhatunk egy gólról. Az ideális távolság meghatározásához szorozzuk meg a képátlót hárommal, így megkapjuk, milyen messziről érdemes nézni a tévét.

Csak teljes sötétben ne!

Sokan teljesen elsötétített helyiségben ülnek le a készülék elé, ezt viszont a szakértő egyáltalán nem javasolja. Ebben az esetben ugyanis túl nagy a kontraszt, a pupilla szinte teljesen kitágul, ami igen megterhelő a szemnek, pláne, ha egy focimeccset vagy egy egész estés filmet nézünk. A szemészorvos azt javasolja, hogy egy kislámpa mindig égjen, ami biztosít némi háttérvilágítást.

A cikk az ajánló után folytatódik

Időfaktor

A televízió előtt ülve egy pontra fókuszálunk, így, ha sokáig nézzük egy huzamban, akkor túl keveset pislogunk, a szemizmok elfáradnak, ami hosszútávon nem jó, és valóban romolhat tőle a szem. A szemfáradás jele többek között a szemszárazság vagy könnyezés, a szúró fájdalom, a homályos vagy kettős látás, illetve akár fejfájás is lehet. A szakértő azt javasolja, hogy tartsunk másfél-két óránként 15 perc szünetet, és a szem lehunyásával, ismételt pislogással, a távolba nézéssel "tornázzunk", illetve rendszeresen pillantsunk fel a képernyőről, azért, hogy a szemük máshová fókuszálhasson egy időre.

Nézd meg ezt is - Kidobta a tévéjét, de elfeledkezett arról, amit a belsejébe rejtett

A kiszuperált tévét az új tulajdonosa nemrég kiselejtezte a lomtalanításkor, és a benne rejlő értékeket egy újrahasznosító munkás találta meg. Képek!

Ezt is szeretjük