Tornatermeket újítanak fel közmunkában Lázár városában
Éhbért kapnak a munkások
Ezer fő dolgozott közmunkásként a városban idén.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hódmezővásárhelyen közel ezer főt vontak be a közmunkaprogramokba, az állástalanok - végzettségtől függetlenül - tornatermeket újítanak fel, leveleket gereblyéznek, időseket látnak el, vagy gondnoki, illetve adminisztratív feladatokat végeznek.

Lázár János, MTI Fotó: Máthé István

Egy helyi szerint Hódmezővásárhelyen "taktikát változtatott" a polgármester, miszerint, aki munkanélküli vagy szociális segélyen van, hétfőtől - azaz december 19-étől - dolgozni fog. 

Bérezés: nettó 285 forint/óra

"Hogy mit? A városban három sportcsarnokot felújítanak, ott fognak segédkezni. Akinek ott már nem jut munka, levelet gereblyéznek, vagy a külterületi csatornákat takarítják. A bérezésük egységesen nettó 285 forint/óra. Aki visszautasítja, azt törlik a rendszerből 'kötelesség-szegés' miatt" - írta egy kommentben.

Göbl Vilmos, a polgármesteri hivatal sajtóreferense ezzel kapcsolatban elmondta, az önkormányzat pályázati forrásban részesült, melynek keretében a Szent István Általános Iskola és Óvoda, valamint a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás - Klauzál Gábor Általános Iskola és Óvoda tornatermeiben sportburkolat kialakítására kerül sor.

- A Belügyminisztériummal kötött támogatási megállapodás szerint a támogatással megvalósuló beruházás megvalósítása során a támogatási összeg 5%-ának mértékéig határozott idejű közfoglalkoztatási jogviszony keretében közfoglalkoztatottakat kell alkalmaznia a támogatottnak. Fentiek szerint került felvételre 15 fő 2011. december 15-31. közötti időszakra - magyarázta Göbl Vilmos, aki hangsúlyozta: ha a dolgozó nem fogadja el a munkát, akkor nem az önkormányzat, hanem az őt kiközvetítő munkaügyi kirendeltség törli a rendszerből. A törvény szerint a közmunkások bére nettó 47 ezer forint havonta. 

Arra a kérdésre, hogy az óránkénti alig 300 forintos bért nem gondolják-e meglehetősen alacsonynak, a sajtóreferens nem adott választ, ellenben hangsúlyozta, hogy ez esetben sem az önkormányzat, hanem egy kormányrendelet határozza meg a bért.

Kertgondozás, idősgondozás

Göbl Vilmos a többi helyi közmunkaprogramról is beszámolt. Mint elmondta, rövid időtartamú közfoglalkoztatásban január-április között 181 fő, áprilistól július végéig 219 fő, augusztustól novemberig 219 fő, augusztustól decemberig 116 fő vett, illetve vesz részt.

A rövid időtartamú közfoglalkoztatás keretében foglalkoztatottak főleg településtisztasági, kertgondozási feladatokat látnak el. Az önkormányzati intézményekben rövid időtartamú közfoglalkoztatás keretében a környezet tisztántartása a fő feladat, de ellátnak adminisztratív feladatokat is a közfoglalkoztatottak.

A hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás keretében áprilistól december végéig 107 főt foglalkoztattak a Városellátó és Beszerzési Nonprofit Kft-nél, a Kapcsolat Központban, a Strandfürdőben, valamint a Kalandparkban napi 8 órában álláskereső, valamint bérpótló juttatásban részesülő személyeket.

Az "értékteremtő közfoglalkoztatás" keretében város-karbantartási feladatok ellátása, illegális szemétlerakatok felszámolása, családsegítés, idősgondozás, hátrányos helyzetű gyermekek fejlesztése, a kalandpark és a tanösvények karbantartása, a tanuszoda és a sportcentrum működtetésében közreműködés és növények telepítése a közfoglalkoztatottak feladat. Napi 6 órában 37 fő dolgozik hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás keretében, ők településtisztasági feladatokat látnak el.

 
- 2011. szeptember 05. napjától 2011. december 30. napjáig terjedő időszakra újabb hosszabb időtartamú pályázatot indítottunk el, melynek keretében 104 főt foglalkoztatunk. Hasonlóan az értékteremtő hosszabb időtartamú közfoglalkoztatáshoz főleg növények telepítésében, város-karbantartási feladatok ellátásában vesznek részt, továbbá végeznek építőipari segédmunkát, ellátnak iratkezelési feladatokat, valamint a 4 fő pedagógus iskolabuszon kíséri a külterületen élő gyermekeket iskolába. Így 2011. évben a közfoglalkoztatásban 857 fő vett részt - közölte a referens.

Ezt is szeretjük