Hihetetlen fotók! Épületek tucatjai a levegőben

A legpusztítóbb hurrikánok

A természet erejéről talán a legjobban a hurrikánok pusztítása árulkodik. Íme, néhány bizonyíték!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy gyenge szellő életmentő lehet a legnagyobb kánikulában - ugyanaz tízezerszer nagyobb sebességgel már elpusztít mindent, ami csak az útjába kerül. A hurrikánok előtt nincs akadály: fákat képesek kidönteni, autókat emelnek a levegőbe, sőt, akár épületeket is magukkal visznek. Amilyen váratlanul érkeznek, olyan gyorsan is távoznak - pusztaságot és halottakat maguk után hagyva. A tomboló viharok ellen szinte felkészülni sem lehet, az egyetlen megoldás a menekülés.

Az 1900-as galvestoni hurrikán

Texas, 1900. szeptember 8. - több mint 8 ezer halott

Az amerikai történelem legsötétebb retteneteként tartják számon azt a pusztítást, amit a hurrikán okozott. A hurrikán Cape Verde környékén kelt életre, Afrika partjainál, keresztülment az Atlanti-óceánon, a Karib-tengeren, aztán egyenesen Galvestont vette célba.

A város könnyű célpont volt, hiszen a tenger felőli oldala teljesen védtelen. A vihar óránként 200 kilométeres sebességű szelekkel rontott a városra. Úgy becsülik, hogy a 24 órán keresztül tomboló vihar során 2 milliárd tonna eső hullott Galvestonra. Különösen tragikus, hogy a vihar összedöntött egy árvaházat, ahol mindenki meghalt, minden gyermek és nővér.

A vihart követően Galveston polgármestere hadiállapotot hirdetett ki - a várost megszálló fosztogató hordákkal a több száz besorozott katona foglalkozott. Több mint 250 tolvajt lőttek le, sokuknak tele volt a zsebe ujjakkal, melyeken gyűrű volt. Galveston városa kriptára hasonlított: holttestek hevertek az utcán, a még álló parti házakban, holttestek áztak a város utcáin álló vízben - azt mondják, Galveston népességének harmada veszett oda. Az öngyilkosságok száma drámai mértékben megugrott a vihart követően.

Egy gát hiányzott
A pusztítás elkerülhető lett volna: a védőgát építésének gondolata már az 1900-as hurrikán előtt felmerült, de aztán nem készült el, mivel a legtöbben fölöslegesnek ítélték. Ma már van Galvestonnak védőgátja.

Az 1974-es hondurasi Fifi hurrikán

Közép-Amerika, 1974. szeptember 18-20. - 10 ezer halott

A hurrikán utáni Honduras-ban készült képek között az egyik legmegdöbbentőbb egy apró faházat ábrázol, olyat, amiből számtalan található szerte az elszegényedett országban. A fényképen nem az a legmeghökkentőbb, hogy a ház túlélte a Fifi hurrikánt. Ami meghökkenti az embert, az a ház helye: a hurrikán nemcsak felkapta a házat, ahogy tucatnyi más épülettel tette, hanem magával sodorta, majd érintetlenül le is rakta - egy híd közepére.

A CIA World Factbook Honduras-t a nyugati félteke egyik legszegényebb országának nevezi, világos, hogy egy nagyobb természeti katasztrófa komolyan képes megrázni az országot. A Fifi hurrikán 10 ezer embert ölt meg, 60 ezer ember otthonát semmisítette meg, valamint az ország mezőgazdaságának 60%-át. Súlyos veszteségeket okozott Chomolában: a város népességének fele, 6000 ember elpusztult, és gyakorlatilag minden ház összedőlt a városban. A Fifi szeleinek mért sebessége 180 kilométer volt óránként. A hurrikán után segélyek érkeztek az országba, de az újjáépítés lassú volt, és gátolta a kormányzati korrupció, a segélyalapokkal való visszaélés is. A Fifi hurrikán lecke lehetett volna Honduras-nak, legfőképpen azért, mert néhány évtized múlva egy még pusztítóbb követte.

A legpusztítóbb közép-amerikai hurrikán, a Mitch

Közép-Amerika, 1998. október 26 - november 5. - 18 323 halott

Honduras a Fifi hurrikán után nem sokkal a fő célpontjává vált a Mitch hurrikánnak is. A rendkívül ritka, ötös fokozatú, pusztító vihar egyetlen nap alatt 50 évvel vetette vissza az egyébként is szegény országot. Honduras-ban a Mitch 14 ezer embert ölt meg, 21 városban okozott katasztrofális károkat, több százezer otthont tett a földdel egyenlővé, a termés 75%-át tönkretette. Honduras-ban csaknem az összes közutat és hidat megrongálta vagy megsemmisítette az óránként 280 kilométeres sebességű szeleket hozó vihar, és olyan pusztítást végzett, melyet az USA Today bibliai jellegűnek nevezett.

A hondurasi partok mentén fekvő szigeteken például sok ház cölöpökön állt. Ahogy az várható, igen kevés maradt meg a Mitch távozása után.

A Mitch példátlan esőzéseket is hozott. A víz fellazította a termékeny talajt, sárfolyamokat, földcsuszamlásokat idézett elő, melyek egész városokat sodortak el, és mindent - embert, állatot, épületeket -, ami csak az útjukba akadt. A vihar után a segélycsapatok halottak százait ásták elő a sárból. Hamarosan aztán a fertőzések jelentették a legnagyobb problémát a kormányok és a túlélők számára. Hatalmas mennyiségű fertőzött víz volt mindenütt, tele szúnyoggal, melyek maláriát, trópusi lázat, sárgalázat terjesztettek. Kolera- és tífuszjárvány tört ki, az ivóvízhiány hamar kritikussá vált.

De beszámoltak tömeges légzési és szemproblémákról, illetve lábgombásodásról, mely a sárral való mezítlábas érintkezésnek volt köszönhető. Eltérő adatok vannak arról, hányan maradtak hajlék nélkül a hurrikán után. A számok 1,5 millió és 3 millió között változnak, de ez mindenképpen tömegeket jelent, százezreket, minden városban.

Fotó: rrdc.com

Cikkünk megírásában Stephen J. Spignesi 100 katasztrófa című könyve segített.

Ezt is szeretjük