Hideg nyalat! Fagyikiállítás, amit neked is látnod kell!
Hideg nyalat és spanyol tekercs címmel nyílik fagylaltkiállítás augusztus 12-én Győrben.
A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum anyagából a Xantus János Múzeumban nyíló vándorkiállítás ötezer éves időutazásra invitálja látogatóit, ahol megismerkedhetsz a fagylalt ősével, első fogyasztóival. A kiállítás megnyitójára 2011. augusztus 12-én 16 órakor kerül sor. A kiállítótermek egyikében beléphetsz a boldog békeidők cukrászműhelyébe is, bepillanthatsz a titkos receptkönyvekbe és megcsodálhatod a fagylaltozás művészi kellékeit.
Hideg nyalat és spanyol tekercs
A fagylalt és a hűtés története elválaszthatatlan egymástól. Az emberiség bölcsőjétől, Mezopotámiától indul a tárlat, akik már ismerték a hűtővermeket: a hegyekből hozott jeget, havat alkalmazták italaik hidegen tartására.
Fokozza a harci kedvet, Medici Katalin is imádta
Nagy Sándor és a makedón seregének tisztjei az ütközetek előtt borból, gyümölcsből, mézből kevert hűtött italokat kortyolgattak, így fokozva harci kedvüket. Néró császárról ugyancsak feljegyezték, hogy szívesen fogyasztotta a fűszerekkel, fahéjjal, korianderrel megbolondított hűsítő italokat.
E művészet a reneszánsz idején született újjá: Medici Katalin - II. Henrik francia királlyal kötendő frigyére - magával vitte saját hűtött ital készítőjét is, és a lakodalomban hideg édességeket tálaltak fel narancs, citrom, vanília ízesítésben.
A fagylalt újkori diadalútja
A kiállításon végigkísérheted a fagylalt újkori diadalútját is, bepillanthatsz készítési módjának fejlődésébe. A feltalálás dicsősége a szicíliai származású, Párizsban élő Francesco Procopio mesteré, aki az 1686-ban alapított Procope nevű, mind a mai napig üzemelő kávéházában kínált elsőként fagylaltot.
Tömegcikké vált
A XIX. század közepétől azután a fagylalt a gazdagok és előkelők különleges csemegéjéből lassanként tömegcikké és a mindennapi élet részévé vált. Az 1820-as évektől nyíltak meg Pest-Budán és a vidéki nagyvárosokban az első, helybeni fogyasztást is lehetővé tevő cukrászdák, később fagylaldák.
A fagylalt nem egykönnyen talált rá mai nevére, jegeczedett tejhabnak, továbbá hideg nyalatnak egyaránt titulálták eleink. De mi lehet az a - tárlat címében is szereplő - spanyol tekercs? Hát persze, a tölcsér! Az elnevezés magyarázata, hogy az ostyakészítés ezen módja Spanyolországból került hozzánk.
Helyszín: Xantus János Múzeum, 9022 Győr, Széchenyi tér 5.
Időpont: 2011. augusztus 12. - október 2.
Olvastad már?
OLVASD EL EZT IS!
- kiállítás
- múzeum
Életeket mentetett Budapesten, az ostrom utolsó napjaiban tűnt el
- kiállítás
- múzeum
Megállt felettük az idő: több száz éves kincseket élesztettek újjá
- kiállítás
- programajánló