Hideg nyalat! Fagyikiállítás, amit neked is látnod kell!
Hideg nyalat és spanyol tekercs címmel nyílik fagylaltkiállítás augusztus 12-én Győrben.

Ez is érdekelhet

Második Esély a Procter and Gamble segítségével (x)

Kirándulnál egyet a családdal vagy csak fitten tartanád magad? Esetleg bebringáznál a munkahelyedre? Válaszd a Riverside 500-at! (x)

Mádai Vivien, Ördög Nóra és Tatár Csilla a Triumph tavaszi kampányában tündökölnek (x)

Tavaszi feltöltődés Burgenlandban (x)

beauty and style

Diana hercegné klasszikus sminkje ma is divatos: leheletfinom és nőies »

Minden, amit a retinolról tudni kell: mire jó, és mit csinál pontosan a bőrrel? »

Újra divatos a 90-es évek kedvenc hajgumija, de nem mindegy, hogy viseled »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum anyagából a Xantus János Múzeumban nyíló vándorkiállítás ötezer éves időutazásra invitálja látogatóit, ahol megismerkedhetsz a fagylalt ősével, első fogyasztóival. A kiállítás megnyitójára 2011. augusztus 12-én 16 órakor kerül sor. A kiállítótermek egyikében beléphetsz a boldog békeidők cukrászműhelyébe is, bepillanthatsz a titkos receptkönyvekbe és megcsodálhatod a fagylaltozás művészi kellékeit.

Cukrászműhely a boldog békeidőkből

Hideg nyalat és spanyol tekercs

A fagylalt és a hűtés története elválaszthatatlan egymástól. Az emberiség bölcsőjétől, Mezopotámiától indul a tárlat, akik már ismerték a hűtővermeket: a hegyekből hozott jeget, havat alkalmazták italaik hidegen tartására.

Fokozza a harci kedvet, Medici Katalin is imádta

Nagy Sándor és a makedón seregének tisztjei az ütközetek előtt borból, gyümölcsből, mézből kevert hűtött italokat kortyolgattak, így fokozva harci kedvüket. Néró császárról ugyancsak feljegyezték, hogy szívesen fogyasztotta a fűszerekkel, fahéjjal, korianderrel megbolondított hűsítő italokat.

E művészet a reneszánsz idején született újjá: Medici Katalin - II. Henrik francia királlyal kötendő frigyére - magával vitte saját hűtött ital készítőjét is, és a lakodalomban hideg édességeket tálaltak fel narancs, citrom, vanília ízesítésben.

A fagylalt újkori diadalútja

A kiállításon végigkísérheted a fagylalt újkori diadalútját is, bepillanthatsz készítési módjának fejlődésébe. A feltalálás dicsősége a szicíliai származású, Párizsban élő Francesco Procopio mesteré, aki az 1686-ban alapított Procope nevű, mind a mai napig üzemelő kávéházában kínált elsőként fagylaltot.

Tömegcikké vált

A XIX. század közepétől azután a fagylalt a gazdagok és előkelők különleges csemegéjéből lassanként tömegcikké és a mindennapi élet részévé vált. Az 1820-as évektől nyíltak meg Pest-Budán és a vidéki nagyvárosokban az első, helybeni fogyasztást is lehetővé tevő cukrászdák, később fagylaldák.

A fagylalt nem egykönnyen talált rá mai nevére, jegeczedett tejhabnak, továbbá hideg nyalatnak egyaránt titulálták eleink. De mi lehet az a - tárlat címében is szereplő - spanyol tekercs? Hát persze, a tölcsér! Az elnevezés magyarázata, hogy az ostyakészítés ezen módja Spanyolországból került hozzánk.

Hideg nyalat és spanyol tekercs
Helyszín: Xantus János Múzeum, 9022 Győr, Széchenyi tér 5.
Időpont: 2011. augusztus 12. - október 2.
Ezt is szeretjük