Budapesten a világ 8. csodája!
Az első kínai császár agyaghadserege a Király utcában
A VAM Design Centerben egy lélegzetelállító kiállítást láthatsz.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Május 28-tól Budapesten is látható lesz az első kínai császár legendás agyaghadserege. A Csin Si Huang-ti kínai császár sírjában talált többezer agyagfigurát a világ nyolcadik csodája néven emlegetik. A Király utcai VAM Design Centerben pedig hamarosan testközelből csodálhatod meg a többezer éves ember- és állatfigurák másolatait.

Az első kínai császár agyaghadserege

Időszámításunk előtt 210-ben Csin Si Huang-ti kínai császár meghalt. Még életében megrendelte pompás síremlékét. Mivel ő volt az első és egyben az utolsó tagja a császári dinasztiának, ezért a sír létezése is hamar feledésbe merült. 1974-ben Hszijangban, Senhszi tartományban élő földművesek kútfúrás közben megtalálták az első kínai császár síremlékét.

Eleinte senki sem hitt a híreknek, hogy egy óriási, életnagyságú hadsereget találtak, mely természetes agyagból készített katonákból áll. A kincs létezése azonban gyorsan beigazolódott és azt 1987-ben a világörökség részévé nyilvánította az UNESCO.

Kiállítás Budapesten

A kiállítás az első kínai császár agyaghadseregét mutatja be magas színvonalú másolatok segítségével, mintegy 800-1000 négyzetméteres területen. A kiállítás 1:1 méretarányban mutatja be a hszijangi ásatások egyes számú árkát. Az árokban 100 életnagyságú katona- és lófigura, valamint fegyverek találhatóak. Az árok köré az ásatási területet ábrázoló 300 négyzetméteres, színes dioráma mutatja meg a hatalmas méreteket. A látogatók egy emelvényen állnak vagy ülnek és titokzatos hang- és fényjáték mutatja be nekik az első kínai császár és hadseregének történetét.

Az életnagyságúnál is nagyobb figurák között található tábornok és tiszt, lovak és fegyverek, ékszerek és használati tárgyak. A kiállítás mozijában az agyaghadsereg 1974-es megtalálását elmesélő izgalmas filmet tekinthetik meg a látogatók. Óriási méretű fotográfiák és eligazító szövegek teszik teljessé ezt a különleges kiállítást.

Helyszín: VAM Design Center Budapest, VI. kerület, Király utca 26.
Időpont: 2011. május 28. - szeptember 18.
Jegyár: 1500-3500 forint. Bővebb infóért kattints ide!
Ezt is szeretjük