Négyszeres Grammy-díjas világsztár ad koncertet Budapesten - 5 szuper program hétvégére
Június első hétvégéjén több lehetőség is adódik azok számára, akik aktív kikapcsolódásra vágynak.

GettyImages-871715798
beauty and style
Top olvasott cikkek

Itt a nyár, a koncertek, szabadtéri programok, táncházak, fesztiválok ideje, ezekhez is mutatunk most lehetőséget. Aki pedig a csendesebb kikapcsolódást preferálja, az különleges fotókat, interaktív webdokumentumfilmeket nézhet a Mai Manó Házban ezen a hétvégén.

Még csak csütörtökön indult el Lenny Kravitz európai turnéja, de vasárnap már a harmadik állomásán tombolhat a lelkes közönség a Papp László Sportarénában. A rocker nem először és remélhetőleg nem is utoljára látogat Magyarországra, ennek ellenére kár lenne kihagyni a vasárnap esti koncertet.

Lenny Kravitz

Papp László Budapest Sportaréna, június 3., 20 órától

A korunk egyik kiemelkedő rockzenészének tartott Lenny Kravitz húszéves pályafutása során átlépte a zenei műfajokat, vegyítette a hangzásokat és a stílusokat. A hatvanas és hetvenes évek soul és funk behatásával bíró rockzenéjével négyszer nyerte el a Grammy-díjat szerző-producer-zenészként. Ez rekord a legjobb férfi rockprodukció kategóriában. 

Az este MF Robots fellépésével kezdődik. A banda zenéje soul, R&B, funk és popzene keverékéből áll. A két tag egyike a hárommillió albumot eladó The Brand New Heavies alapítója, dalszerzője és zenei rendezője, Jan Kincaid, másikuk Dawn Joseph énekesnő. Debütáló albumuk The Music for Robots címmel május 4-én jelent meg, olyan vendégművészek közreműködésével, mint Anderson.Paak, Gregory Porter vagy Joss Stone.

További információ a rendezvényről.

Zsidó Művészeti Napok

Budapest, május 27. és június 10. között

A Zsidó Művészeti Napok egy olyan rendezvénysorozat, melynek keretében a zsidó kultúrát nemcsak mint egyedi és unikális örökséget, hanem mint a magyar, az európai és a világkultúra élő, szerves részét ismerheti meg a közönség. A szervezők a nyitott szellemiséget, a békés egymás mellett és együttélést a művészetek sokszínűségével kívánják bemutatni. A tervezett művészeti-kulturális térbe a gasztronómia gazdag világa is bekerül, ezzel is hangsúlyozva, hogy Budapest a nyitott és multikulturális világvárosok egyik csodálatos helyszíne. 

A főváros koncert-, színház- és kiállítótermei mellett mozik, kávézók és éttermek is a Zsidó Művészeti Napok helyszínéül szolgálnak, de a lazább atmoszférájú romkocsmák, a nyitott, kényelmes, városi találkozási pontok, az izgalmas kulináris hotspotok, street food éttermek is mind a programok részeseivé válnak.

További információ a rendezvényről.

XV. Napfényes Fesztivál

Az egészség, egyensúly és teljesség felé, Dürer Rendezvényház, június 3.

Június első vasárnapján immár 15. alkalommal várja látogatóit a testi-lelki-szellemi egészség egyik legnagyobb, legszínesebb és legátfogóbb hazai rendezvénye, a Napfényes Fesztivál.

További információ a rendezvényről.

Dana Lixenberg: Untitled (Birthday party), 2009. Imperial Courts 1993 - 2015 Zselatinos ezüst nagyítás © Dana Lixenberg | Courtesy of the Artist and GRIMM, Amsterdam/New York
Dana Lixenberg: Untitled (Birthday party), 2009. Imperial Courts 1993 - 2015 Zselatinos ezüst nagyítás © Dana Lixenberg | Courtesy of the Artist and GRIMM, Amsterdam/New York

Dana Lixenberg: Imperial Courts 

A társadalom peremén L.A.-ben, Magyar Fotográfusok Háza, Mai Manó Ház, május 25. és augusztus 16. között

Dana Lixenberg az egyik legkiemelkedőbb hang a kortárs dokumentarista fotográfiában, aminek egyik oka sajátos érzékenysége és a személyes megközelítése a szociálisan sebezhető egyénekhez és közösségekhez. Az Imperial Courts című sorozatával Dana Lixenberg 2017-ben elnyerte a rangos Deutsche Börse Fotográfiai Díjat.

A Mai Manó Házban megrendezett kiállítás a fekete-fehér portrék mellett videókat, hangfelvételeket és egy interaktív webdokumentumfilmet ölel fel, melyek bővítik a portrék kontextusát, és amelyeken keresztül közelebb kerülünk a lakókhoz és az ő személyes történetükhöz. A projektről megjelent egy szintén több díjat nyert kiadvány is a Roma Publications kiadónál.

További információ a rendezvényről.

A cikk az ajánló után folytatódik

Táncház Maraton 

Fonó Budai Zeneház, június 2., 17 órától

A táncház során hat nemzet táncaival ismerkedhet meg a közönség a magyar táncház módszert alkalmazva. A csehek részéről a Demižón néptáncegyüttes tagjai tanítanak morva táncokat, akik általában cimbalomkísérettel mutatják be szűkebb hazájuk, Strážnice dalait és táncait. A szlovákok részéről a Lipa Szlovák Folklóregyesület érkezik, és oktat majd kelet-szlovákiai, békési, pilisi táncokat, Cifferi lakodalmas táncrendet és hegyközi csárdást.

Bulgáriából egy horó, vagyis körtánc érkezik, melyben a részvevők egymás kezét fogva kapaszkodnak össze. Románia képviseletében a kolozsvári Máramarosi Egyetemisták Máramaros Csoportja hagyományos máramarosi táncokat fog bemutatni. A talpalávalót a Petreuș család, a máramarosi román hagyományos népzenét játszó és éneklő parasztcsalád fogja adni. A magyar népzenét és néptáncoktatást pedig a Magyar Állami Népi Együttes táncosai és zenészei fogják biztosítani.

További információ a rendezvényről.

Ezt is szeretjük