Havazással érkezik november utolsó hétvégéje: télies időre számíthatunk
Szép lassan vége lesz az őszies napoknak, és érkezik a téli időjárás.

havazás-időjárás1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Péntek délután túlnyomóan borult időre számíthatunk, legfeljebb estétől vékonyodhat, szakadozhat kissé a felhőzet. Délnyugat felől egy kiterjedt csapadékzóna éri el hazánkat, amely csak lassan vonul észak felé. A Dunántúlon kiadósabb csapadékra van kilátás. Az eső mellett előbb Sopron és az Alpokalja térségében, később a Dunántúl nyugati és északi részein, a Bakonyban, illetve az Északi-középhegység magasabban fekvő helyein havas eső, havazás is előfordulhat. A délkeleti, a Nyugat-Dunántúlon az északnyugati szelet kísérhetik élénk, helyenként erős lökések, majd délutántól egyre nagyobb területen nyugatira, délnyugatira fordul a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 1 és 9 fok között várható, északnyugaton számíthatunk az alacsonyabb értékekre. Késő estére -1 és +7 fok közé csökken a hőmérséklet.

Szombaton éjszaka erősen felhős vagy borult lesz az ég, majd egyre nagyobb területen szakadozottabbá válik a felhőtakaró, napközben általában közepesen vagy erősen felhős idő várható. Miután a csapadékzóna észak felé távozik, dél felől újabb vonul észak felé (nagyrészt esőre számíthatunk, de a Dunántúl északi és nyugati tájain, valamint az északi hegyek magasabb csúcsain van kevés esély átmeneti havas esőre, hóra). Napközben szórványos jelleggel fordulhat elő eső, zápor. A lehullott hóréteg gyorsan olvadni fog. A délkeleti szelet helyenként élénk lökések kísérhetik. A délutáni órákban 2 és 12 fok között alakul a hőmérséklet, északon, északnyugaton lesz a hidegebb, délkeleten az enyhébb idő.

havazás-időjárás2
Fotó: Volker Theurich / 500px / Getty Images Hungary

Vasárnap általában erősen felhős vagy borult lesz az ég. Délelőtt az Alföldön lehet szűrt napsütés, de később kisebb körzetekben másutt is lehetnek rövid, átmeneti felszakadozások. A nyugat felől átvonuló csapadékzónából sokfelé esőre számíthatunk. Napközben a Dunántúl nyugati és északi megyéiben van esély halmazállapot-váltásra, később az északi hegyekben is. A déli, majd az északnyugatira, nyugatira forduló szél sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik. A minimum-hőmérséklet -1 és +7, a maximum 3 és 14 fok között valószínű, északnyugaton valószínű a hidegebb, délkeleten az enyhébb idő.

4 KRESZ-jelzés az úton, amire télen különösen oda kell figyelni

Télen bizonyos KRESZ-jelzésekre érdemes több figyelmet szentelni a balesetek megelőzése végett.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük