Kétezer év után ismét látható lesz az ókori város: eddig ezért nem lehetett felfedezni Hegrát turistaként
A titokzatos Hegrát a régészeken kívül eddig nem ismerhették sokan.

hegra3
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A világ számos titkot rejt, és még annak ellenére sem sikerült felfedezni eddig mindent, hogy az embereket a kíváncsiság hajtja. A történelem számos időszakáról, így az ókorról is csak keveset tudunk, de a régészeti feltárásoknak hála egyre több rejtély lát napvilágot a birodalmak virágzásának idejéről.

A Közel-Kelet a mai napig nagyon titokzatos helynek tűnik európai szemmel nézve, és ez évezredekkel ezelőtt sem volt másként. Madáin Szálihot, vagy ahogyan az ókorban hívták, Hegrát is csak nemrég nyitották meg a turisták számára.

Sziklába vájt város titkait őrzi a sivatag

Hegra Szaúd-Arábia észak-keleti részén található, érdekességét pedig az adja, hogy az ókorban a nabateusok és szamúdok által lakott nagyváros volt. Ők az i. e. 1. és az i. sz. 1. századokban éltek itt, lakhelyüket pedig Petrához hasonlóan hatalmas sziklafalakba vájták. Görög és római írók voltak az elsők, akik a települést Hegra néven említették. A nabateusok uralmának hanyatlásával a virágzó város is pusztulásnak indult, bár egyes feljegyzések szerint egészen a 4. századig éltek itt emberek.

hegra1
Fotó: Matthew Starling / Getty Images Hungary

1880-ban egy keleti körút során talált rá a város romjaira Charles Doughty, és feljegyzései alapján a nyugati régészek felismerték történelmi jelentőségét. Később, egy vasútépítés kapcsán két francia szerzetes, A. Jausse és R. Savignac korábban nem tapasztalt alapossággal és részletességgel tárta fel Madáin Szálih romjait. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Laila Nehme, a Hegra régészeti projekt társigazgatójaként egy francia-szaúdi partnerség keretein belül a helyszín biztonságos feltárásán dolgozik, elmondta, hogy a nabateusok miért maradnak ilyen rejtélyesek befolyásuk ellenére: - Azért nem tudunk róluk sokat, mert nincsenek általunk írt könyvek vagy források, amelyek elmondanák, hogyan éltek és haltak meg, és imádták isteneiket.

Ezért nem lehetett eddig sokat tudni a városról

Az európai régészek és történészek számára 1995-ig tiltott volt Szaúd-Arábiában ásatásokat és vizsgálatokat végezni, az ország vezetése pedig egészen 1997-ig tiltotta az antik sivatagváros alapos megismerését a szakemberek számára. A több mint húszéves tilalom feloldása viszont csak az archeológusokra vonatkozott, a hétköznapi emberek továbbra sem fedezhették fel - annak ellenére sem, hogy 2008-ban az UNESCO a kulturális világörökség részévé nyilvánította.

hegra2
Fotó: Matthew Starling / Getty Images Hungary

Az, hogy kétezer év után ismét hétköznapi emberek is felfedezhetik, egy turisztikai programnak köszönhető. A Saudi Vision 2030 nevű tervet 2016-ban adták ki, és az ország turisztikai és kereskedelmi terjeszkedését szeretnék vele elősegíteni. Ez lehetőséget adna az országnak elmozdulni a jelenlegi olajfüggőségétől, és diverzifikálja gazdasági erőforrásait. Hegra turisztikai megnyitása a tervek megvalósításának egyik első lépése.

Kősivatag, mégis gyönyörű: Jordániába télen érdemes elmenni

Jordánia olyan természeti csodákat rejt, amilyenekről kevesen álmodnának.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük