A 4 legjobb csúsztatás, álláskeresőknek
Tucatnyi állást megpályáztál már, de egyszer sem hívtak eddig be állásinterjúra? Akkor itt az ideje, hogy a kezedbe vedd a dolgok irányítását!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Előrebocsátjuk, hogy az őszinteség nagy kincs, hazudni pedig nem szép dolog. Az életben azonban számos olyan helyzet adódik, amikor az ember rákényszerül egy kis ferdítésre, esetleg a tények bizonyos részleteinek elhallgatására.

Ha már hónapok óta csak azzal vagy elfoglalva, hogy minden lehetséges álláshirdetést megpályázz, de eddig az igyekezeted kudarcba fulladt, akkor érdemes egy kicsit változtatnod a stratégiádon. Eláruljuk, mit írj az önéletrajzodba, és mit ne ahhoz, hogy végre téged is behívjanak az állásinterjúra!

Nem végezted el az egyetemet? Sebaj!

Az önéletrajz kötelező része egy álláshirdetésre történő jelentkezésnek, hiszen ez tartalmazza az eddigi életutadat - beleértve a tanulmányaidat is.
Ha azt gondolnád, hogy az önéletrajzban semmi esélyed sincs ferdíteni, akkor tévedsz! Ha például már majdnem túl vagy az egyetemen, csupán egy-két vizsga miatt csúszol egy fél évet, vagy letudtad a kötelező öt évet - egész jól -, de valahogy a diplomát még nem sikerült megszerezned, akkor hagyd ki ezeket.

A felsőfokú tanulmányok feltüntetésére szükség van, sőt, az egyetem elvégzésének idejére is, ez utóbbi esetében azonban bátran beírhatod a végzés évét. Hogy a diplomádat majd később kapod kézhez? Ha szerencsés vagy - és a cég sem egy hatalmas multi, akihez jelentkezel -, mindez elkerüli az önéletrajzodat olvasó figyelmét. Az interjún viszont legyél őszinte, és ha elég megnyerő a stílusod, még jól is járhatsz a dologgal.

Nyelvtudás előny, de nem feltétel

Az ilyen és ehhez hasonló álláshirdetések szinte már-már kiprovokálják, hogy azok is jelentkezzenek rájuk, akik bár tökéletesen egyetlen idegen nyelvet sem beszélnek, eléggé talpraesettek ahhoz, hogy megértessék magukat az adott nyelven. Aki okos, arra meg úgyis ragad majd a tudás.

Ha a hirdetés szövege nem utal arra, hogy a nyelvtudásodat valamilyen dokumentummal is igazolnod kellene, akkor semmi ne tartson vissza a jelentkezéstől. Az önéletrajzodba foglald bele a nyelvtudást, arra viszont ne térj ki, hogy milyen fokú tudással rendelkezel. Ha az interjún kiderül, hogy az idegennyelv-ismereted nem elegendő az álláshoz, hát annyi baj legyen. A lényeg, hogy bejutottál, ráadásul, ha más tekintetben ideális munkatársnak bizonyulsz, talán még ennek ellenére is megkaphatod a munkát.

Szakmai tapasztalatok - mindent bele!

Mi mutat a legjobban egy önéletrajzban, és mi az, ami alapján a legtöbben döntenek? Az előzetes szakmai tapasztalat és a gyakorlat. Ha a személyes adataid alatt szép listát találni arról, hogy hol is dolgoztál korábban, milyen munkakörben és milyen feladatok hárultak rád, már félig nyert ügyed. Az első benyomás ugyanis ugyanannyira lényeges az önéletrajz esetében, mint egy személyes találkozó alkalmával. Éppen ezért mindent írj bele az önéletrajzodba, amit csak lehet, és persze, ami az adott álláshoz köthető. Lehetőleg olyannyira jó színben tüntesd fel magad, amennyire csak tudod! Ha szerencsés vagy, a HR-es munkatárs több száz önéletrajzot néz át egyszerre, és ha azt látja, hogy a szakmai előélet listája elég hosszú, az önéletrajzod könnyen landolhat az interjúra esélyesek között.

Nem árt azonban szem előtt tartani, hogy a túl hosszú lista a munkaadót gondolkodásra készteti: miért is nem maradtál hosszú időn át egy helyen. Az évszámok tekintetében pedig csalhatsz egy kicsit: ha megfeledkezel a hónapokról, és csupán az évet tünteted fel, az jobban mutat, mint a három hónapos próbaidővel kérkedni. Elegendő szakmai tapasztalat hiányában úgysincs sok vesztenivalód, így viszont némiképp növelheted az esélyeidet az állásinterjúra történő bejutás tekintetében.

Word, Excel, PowerPoint - tupírozd az esélyeidet!

Az álláshirdetésekre történő jelentkezés feltételeként gyakran tüntetik fel a számítógépes ismereteket. Ez esetben az önéletrajzodban erre részletesen ki kell térned, azaz fel kell sorolnod azok a programokat, amelyekkel sikerrel bánsz.

Ha azonban ezt csupán előnyként tartalmazza a hirdetés, akkor ne habozz! Ha úgy érzed, hogy más tekintetben megfelelnél az elvárásoknak, akkor megpróbálkozhatsz azzal, hogy egy kicsit jobb színben tünteted fel az ilyen jellegű ismereteidet, mint amilyenek valójában. Legfeljebb az interjú előtt még bővíted majd az ismereteidet, de az is lehet, hogy a felvételi beszélgetésnél ki sem tértek majd rá.

Fontos azonban tudnod, hogy a nagyobb cégek komolyan ellenőrzik a pályázók tudását, valamint az önéletrajzban feltüntetett adatok valóságtartalmát. A kisebb cégeknél azonban esélyed lehet akkor is az állásra, ha ez az egyetlen terület, ahol - egyelőre még - nem vagy erős.

Nagyon fontos tudnod!
Cikkünk azon sikertörténetek alapján íródott, ahol nem derült fény az önéletrajz esetleges ferdítéseire, vagy ha mégis, az álláskereső talpraesettsége és gyakorlatiassága elegendő volt ahhoz, hogy megkapja az állást - főként a kisebb cégeknél fordulhat elő ez, ahol a főnök vagy egy alkalmazott foglalkozik a pályázókkal. Ám ennek ellenkezőjére is akad példa bőven, a fejvadászcégek például feketelistára is tehetik a szépítgető álláskeresőt.
Mielőtt összeállítanád hát a jelentkezésed bármilyen állásra, fontold meg alaposan, hogy van-e vesztenivalód, és te dönts, hogy kockáztatsz, vagy sem.
Ezt is szeretjük