A te orrod is elárulja, ha hazudsz: kiderülhet, ha nem mondasz igazat
Pinokkió esetéhez hasonlóan a te orrod is másképp viselkedik, amikor nem mondasz igazat.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A mesebeli fabábu, Pinokkió orra megnőtt, amint a kis figura nem mondott igazat.

Most kimutatták, hogy a reakciónak van valamennyi valóságalapja, még ha nem teljesen úgy zajlik, ahogyan a történetben.

Elárulja az orrod, ha hazudsz

A spanyolországi Granadai Egyetem kutatói fedezték fel, hogy a hazugság, illetve az orr egyes reakciói kapcsolatban állnak. A tudósok a mentális állapot és a testhőmérséklet közötti összefüggéseket tárták fel azon vizsgálat során, amikor az érdekes információ a birtokukba került.

A művelethez Emilio Gómez Milán és Elvira Salazar López speciális termográf kamerákat használtak - ez volt az első ilyen jellegű kísérlet, aminél ezt az eszközt bevetették.

A kamera különböző színekkel jelzi az általa készített felvételeken az eltérő hőmérsékleteket. Így derült ki, hogy amikor nem mondasz igazat, az orrod felmelegszik.

A kutatás megválaszolta a kérdést, hogy vajon különböző mentális állapotok során hogyan változik az emberi test hője. Számos érdekes eredmény született, ugyanis kimutatták, hogy a test felmelegszik, vagy éppen lehűl bizonyos érzelmek, gondolatok, cselekedetek hatására.

Felmelegítenek a hamis érzelmek

A tudományos projekt során sok más érzelmi reakciót is vizsgáltak. Megnézték például, hogy mi történik, ha az ember erősen koncentrál egy feladatra. Ilyenkor az arc hőmérséklete csökken. Ha viszont ha valaki szorong, akkor az ellenkezője történik - felmelegszik az arca. Amikor valami olyat állítasz, amit nem gondolsz úgy, vagy azt mondod, érzel valamit, de ez nincs így, akkor melegszik fel az orr, illetve a körülötte lévő terület. Azt is kimutatták, hogy minél erősebb egy érzelem, annál alacsonyabb a hőmérséklet, tehát, ha valóban azt mondod, amit tényleg érzel, az orrod lehűl majd.

Más helyzetekben is fedeztek fel összefüggéseket az érzelmek és a hőváltozás között. Ha például valakit szenvedni lát egy olyan ember, aki könnyen beleéli magát mások helyzetébe, az ő testén is az a rész melegszik fel, ahol a másiknak fájdalmai vannak. Egy régebbi tanulmány szerint a nők és a férfiak viszonyának is van köze a test melegségéhez. Ha egy nőt megérint egy férfi, akkor a nő mellkasának és az arcának is emelkedik a hőmérséklete.

Ezt is szeretjük