Százmilliós támogatások a Haza és Haladás Alapítványnak

Az alapítvány minden 1 millió forintnál nagyobb támogatási összeget közzétett az interneten.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kormány nem folyik bele a Mol irányításába, így a cég menedzsmentjének támogatási politikáját sem kommentálja - közölte a kormányszóvivő pénteken.

Giró-Szász András ezt annak kapcsán mondta az MTI-nek, hogy a Bajnai Gordon volt miniszterelnök alapította Haza és Haladás Alapítványnak 2011-ben és 2012-ben is anyagi támogatást adott a Mol, amelyben a magyar államnak meghatározó hányada van.

Nincs hatalmi túlterjeszkedés

A kormányszóvivő közölte, hogy bár az államnak meghatározó tulajdonrésze van a Mol Nyrt.-ben, a kormány semmilyen módon nem folyik bele a cég irányításába, ezért nyilvánvalóan a társaság menedzsmentjének támogatási politikáját sem kommentálják.

- Ugyanakkor ez a helyzet is nyilvánvalóvá teszi, hogy semmiféle hatalmi túlterjeszkedés vagy demokratikus deficit nem jellemzi hazánkat, hiszen pont azok, akik ezeket az alaptalan vádakat rendszeresen megfogalmazzák, jelentős állami támogatásban részesülnek - tette hozzá Giró-Szász András.

Több napilap is hírt adott pénteken arról, hogy több mint 200 millió forint adományt kapott 2011-2012-ben a Haza és Haladás Alapítvány, amely Átláthatósági politika címmel közzétette minden 1 millió forintnál nagyobb összegű adományát és kiadását.

Adományok

A Magyar Nemzet ismertetése szerint a legbőkezűbb adakozó a Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszterhez, illetve Soros Györgyhöz kötődő Center for American Progress - CAP - progresszív politikai kutatóintézet, amely a támogatások több mint felét adta: 2011-ben 209 ezer eurót, mai árfolyamon körülbelül 60 millió forintot, 2012-ben pedig 228 771 dollárt, mai árfolyamon mintegy 52 millió forintot.

A Népszabadság, a Világgazdaság, a Magyar Hírlap és a Népszava is beszámolt arról, hogy a támogatók közt szerepelt az OTP Bank és a Mol is. Az OTP Bank 2011-ben 10 millió, a Mol 2011-ben 10 millió, tavaly pedig 15 millió forintot adott az alapítványnak. További adományok érkeztek 2011-ben Bojár Gábortól - 3 millió forint -, a Graphisoft alapítójától, Szigetvári Viktortól - 2 millió forint -, az alapítvány kuratóriumi tagjától és az alapítótól, Bajnai Gordontól is - 4,25 millió forint.

Bajnai Gordon, ahogy csak ritkán látod

Nézegess képeket!

Elolvasom

A Jobbik véleménye

A Jobbik elfogadhatatlannak tartja, hogy 2012-ben az OTP és a Mol 30, illetve 15 millió forinttal támogatta a Bajnai Gordon által létrehozott Haza és Haladás Alapítványt - mondta pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján Volner János. A frakcióvezető-helyettes arra reagált, hogy az alapítvány minden 1 millió forintnál nagyobb támogatási összeget közzétett az interneten.

Ezeket ismertetve a politikus elmondta, hogy az OTP Nyrt. 30 millió forinttal segítette Bajnai Gordonékat. Volner János szerint ezzel felvetődik a kérdés, hogy az OTP-nek - mint egy "félig-meddig magyar tulajdonú, saját banknak tekintett pénzintézetnek" - miért áll érdekében bőkezűen támogatni a baloldal visszatérését a hatalomba. Amikor a baloldal megfogalmazza a saját célkitűzéseit, például a pénzintézetek tehermentesítését, akkor az OTP abban a saját üzleti érdekeinek megvalósulását látja - mondta.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

A Jobbik elfogadhatatlannak tartja, hogy nagyvállalatok és bankok támogatják a Bajnai Gordon által létrehozott alapítványt - jelentette ki, közölve: ezeknek a cégeknek a társadalmi szerepvállalásról szóló nyilatkozatában az is szerepel, hogy a társadalmi célú támogatásaikat a pártoktól és a politikától függetlenül folyósítják.

Ezt is szeretjük