A kormány majdnem 5 milliárdot vesz el a magyaroktól

Ennyi pénzzel támogatja a határontúliakat

Hiába kérdeztünk, nem jött válasz.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az elmúlt hónapokban a Facebookon kezdett terjedni egy fiatalember sztorija, aki szlovákiai ügyintézése közben lett figyelmes arra, hogy egy bank előtt tömött sorban ácsorognak az embereknek. A férfi utánakérdezett a dolognak, és kiderült, hogy a magyar kormány előszeretettel támogatja a határon túli magyar diákokat, iskolákat és felsőoktatási intézményeket.

Ennek persze meglehetősen helyilegenda-szaga volt, ezért kicsit utánajártunk az ügynek. A kiindulópont az, hogy a határon túli általános iskolában tanuló magyar diákok pályázhatnak a magyar állam által nyújtott 22 400 forintos támogatásra. Ezt a juttatást Magyarországon rászorultsági alapon lehet igényelni.

Miről van szó?

A 20 ezer forintos juttatást iskolakezdéskor kapják meg a határon túl magyarul tanuló diákok. Ennek kitétele, hogy az adott diák lakhelyéhez tartozó intézményben nincs magyar nyelvű tagozat, az illetőnek speciális magyar nyelvű oktatásban van része, de alapvetően a tanulmányait magyarul kell, hogy folytassa.

A támogatásra pályázni kell a magyar szerveknél, az összege közel 5 milliárd forint. Ezzel tulajdonképpen nem is az a probléma, hogy létezik, hanem az, hogy mindeközben mennyi mindentől esik el a Magyarországon élő ember, hiszen a köz- és a felsőoktatás tele van alapvető és megoldatlan problémákkal, amelyektől látszólag a legtöbben elfordulnak.

A határon túl tanulók tankönyvekre és egyéb, a tanuláshoz szükséges eszközökre kapnak 2400 forint támogatást, de a felsőoktatásban magyarul tanulóknak is jár 2800 forintos juttatás úgy, hogy a szociális helyzetet nem mérlegelik. Ehhez képest Magyarországon kemény elbírálás alá vetnek mindenkit, aki igényli a támogatást.

A felsőoktatás is érintett

Magyarországon néhány felsőoktatási intézmény az elmúlt év telén arra kényszerült, hogy szénszünetet tartson az intézményeket érintő anyagi problémák miatt. A Bethlen Gábor Alap ezzel szemben több milliárd forinttal támogatott egyes határon túl működő felsőoktatási intézményeket.

Az Orbán-kormány meghökkentő döntései

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ezen juttatásoknak a ténye különösen ellentmondásos, hiszen a magyar köz- és felsőoktatás területén manapság egyre több panaszt és zúgolódást lehet tapasztalni mind a diákok, mind a szülők, mind pedig a pedagógusok részéről.

Az év eleji tankönyvrendelési mizéria, a felkészületlen és eszközhiányos iskolák, valamint a tanárok fizetésemelésének kérdése még mindig kérdéses pontok, hiszen meglehet, hogy emelkedett a tanárok fizetése, de fénymásolópapírra vagy nyomtatópatronra már nincsen kerete az iskoláknak. Az Orbán-kormány által felállított Klik működése is hagy némi kívánnivalót maga után.

A minisztérium pironkodik?

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a feltett kérdésekre csak ímmel-ámmal válaszolt - arra a kérdésre, hogy mindez igaz-e, azt a választ kaptuk, hogy a határon túli magyarok részére a magyar nyelvű közoktatás megerősítése és a magyar nyelvű oktatási intézmény választásának ösztönzésére többek között a Szülőföldön magyarul program szolgál.

Ennek a támogatási programnak alapja a szomszédos államokban élő magyarokról szóló 2001. évi LXII. törvény, melynek célja a szomszédos államokban élő magyarság szülőföldjén való boldogulásának, magyar nemzeti azonosságtudatának megerősítése. A pályázaton elnyerhető összeg nevelési, oktatási, valamint tankönyv- és taneszköz-támogatásra 22 400 forint. Tehát a hír igaz.

Két embert ölt meg a 16 éves kamasz fiú – Az apja vette ki a fegyvert a kezéből

Nézegess képeket!

Elolvasom

A minisztérium azt is elmondta, hogy a támogatásra pályázni lehet, és a jogosultságot is igazolni kell. A támogatásra egyébként a 2014-es évi költségvetési törvény alapján 4820 millió forint áll rendelkezésre. A minisztérium arra a felvetésünkre, hogy amíg Magyarországon rászorultságtól függenek a hasonló támogatások, addig a határontúliaknál kérdés, hogy vizsgálják-e egyáltalán, közölte, hogy a támogatás nem szociális jellegű, hanem azt a magyar nyelvű közoktatás támogatására nyújtják, illetve általa magyar nyelvű oktatási intézmény választására kívánják ösztönözni a határon túli diákokat.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

Amire nem kaptunk választ

Az államtitkárságnak feltett kérdések közül néhányra azt a visszajelzést kapta a szerkesztőség, hogy a KIM-nek nem áll módjában tájékoztatást adni. Azt szerettük volna megtudni, hogy a határon túli magyarok kapnak-e egyéb támogatást is, de arra az egyszerű kérdésre sem jött válasz, hogy mióta, vagy hogy például egy Amerikában élő és magyar iskolában tanuló diák is kapja ezt. A KIM arra a kérdésre, hogy akkor mégis pontosan hol lehet érdeklődni, egyáltalán nem válaszolt, ahogy arra sem, hogy a támogatás után ellenőrzik-e, hogy a gyerek valóban magyarul oktató iskolába jár. Természetesen a témával kapcsolatos további felmerülő kérdésekre megkeressük a választ.

Kép forrása: MTI/Komka Péter

Ezt is szeretjük