3 bevált módszer, amivel kiszűrheted a hamis álláshirdetéseket
Nem árt nyitott szemmel járni az álláskeresés során, mert nem minden az, aminek látszik.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sajnos sokan visszaélnek a munkakeresők bizalmával, és általában megvannak a tipikus eszközeik a gyanútlan keresgélők félrevezetésére.

Ez azért veszélyes, mert nemcsak hamis munkalehetőséggel kecsegtetnek, de még anyagi károkat is okozhatnak neked. Tudd meg, hogyan tudod kiszűrni az internetes csalókat.

Gyanakodj!

Bár nem mindig jó, ha túlságosan gyanakvó vagy, az álláskeresés közben kifejezetten előnyödre válhat, ha fenntartással kezeled a hirdetéseket. Szinte nyomozó módjára érdemes tájékozódnod egy-egy ajánlatról, és vannak bizonyos jelek, amelyeket észre kell venned.

Ordít, hogy valami nem stimmel, ha a hirdetés már a külalakot illetően is távol áll az elvárttól. A hemzsegő helyesírási hibák, a pontatlan információk önmagukban is gyanúsak. Ezen kívül figyelj az e-mail címre is: ha nem vállalati szolgáltatót, hanem magán e-mail címet adtak meg, az is egy jel lehet.

Az igért fizetés összege is árulkodhat csalókról. Ha a munkakör típusához képest irreálisan magas bért ígérnek, az mindenképpen gyanakvásra ad okot. Ha pedig még azt sem tüntették fel, hogy pontosan milyen munkáról lenne szó, szinte biztos, hogy hamis hirdetéssel van dolgod.

Járj nyitott szemmel!

A csalók hajlamosak olyan dolgokat ígérni, amelyekkel könnyű pénzszerzési lehetőségnek tüntetik fel az ajánlatukat, és ennek sokan sajnos könnyen be is dőlnek. Ha olyan típusú hirdetésbe futsz bele, ahol azt ígérik, hogy minimális energiabefektetéssel dőlni fognak a milliók, és mindehhez még csak képzettség sem szükséges, annak sohasem szabad hitelt adnod.

A külföldi munkaajánlatokkal különösen vigyázni kell. Mielőtt bármibe is belevágsz, mindig járj alaposan utána, hogy ki az ajánlattevő, és csak akkor kezdj bele bármibe is, amikor már teljesen biztos vagy benne, hogy valós hirdetésről van szó, valós személyekkel és céggel. 

Ne utalj pénzt!

Azok a hirdetések, ahol könnyű pénzkereseti lehetőséget ajánlanak, általában magukban foglalják azt a pontot is, hogy bizonyos mértékű összeget át kell utalnod nekik ahhoz, hogy egyáltalán szóba álljanak veled. Ezt általában regisztrációs díjként tüntetik fel, és vannak esetek, amikor odaírják azt is, hogy ezt a pénzt az első fizetésednél majd jóváírják neked.

Az igazság azonban az, hogy valószínűleg el sem jutsz az első fizetésedig, már ha egyáltalán hallasz még a munkaadóról a pénz hozzá történő megérkezése után. Így ha olyan hirdetésbe futsz bele, ahol azt kérik tőled, hogy előre utalj, akkor gondolkodás nélkül kattints tovább.

Ezt is szeretjük