Ehető-e a halloweentök? Sokan ártalmatlanak hiszik, pedig mérgező lehet
A Magyarországon árult halloweentök a dísztökök közé tartozik, és mérgező is lehet.

halloween-tok
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egyre népszerűbb ősszel a sütőtökfogyasztás és október végén a halloweentök faragása, ugyanakkor míg az előbbiek finom csemegék, addig a dekorációs célra szánt tökök közül nem mindegyik ehető, és már kis mennyiségben is komoly rosszullétet okozhatnak - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

A NAK közleménye szerint a sütőtöknek a köznyelvben a téli tököket nevezik, amelyeket biológiai érettségükben szednek le, vagyis a bennük levő magok szaporításra alkalmasak. Kiemelték, hogy amit a zöldségesek, áruházak általában halloweentök néven árulnak, az biológiailag a cukkini, a patisszon és a spárgatök rokona. Utóbbiakat étkezési célra zsengén szedik le, de termésük éretten már kemény és ehetetlen. Magyarországon a halloweentök dísztípusa terjedt el, ami nem ehető.

Mérgező lehet a halloweentök

A halloweentök nagy, narancssárga színű, és díszítésre alkalmas, belföldi forgalomban többféle kapható, a 2-3 kilogrammos - Gomez F1, élénk narancssárga - fajtáktól a 9-18 kilogrammosakig - Cronus F1, enyhén lapos, bordázott termésű. A különösen kisméretű, dekoratív fajták sok keserűanyagot tartalmaznak, amelyek a kellemetlen ízük mellett mérgezőek is lehetnek.

Kitértek arra is, hogy a tökfélék családjába mintegy 900 faj tartozik, ezért érdemes körültekintőnek lenni a vásárláskor és a fogyasztáskor is. A területalapú támogatási adatok szerint Magyarországon mintegy 1500-1700 hektáron termesztenek sütőtököt. Szabolcs-Szatmár-Bereg és Csongrád megyében a legnagyobb, 300 hektár felett van a termőterület, de Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Borsod megyében is meghaladja a 100 hektárt.

A cikk az ajánló után folytatódik

A legelterjedtebb hazai fajta a Nagydobosi, illetve jellemző még a Kiszombori, az Óvári hengeres és az Orange sonkatök is. Az import elhanyagolható, ezer tonna alatt volt az elmúlt években - tette hozzá a NAK.

Fotók: Getty Images

Avokádóra cserélte a halloweentököt

Az ételfaragó már hétévesen rátalált hivatására, rendkívüli gyümölcs- és zöldségkreációival pedig azóta kétszeres világbajnok lett. Mivel imádja a halloweent, valami szokatlannal szeretett volna készülni: a tököt ezért avokádóra cserélte. Igazi műalkotások lettek belőle.

Ezt is szeretjük