"Ez bármikor, bármelyik kórházban előfordulhat"

Pénzt kértek az ingyenes ellátásért

5 és 50 ezer forint közötti összegeket kértek. Egyedi lenne az eset?

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

- Megdöbbennek olyan folyamatokon, ami 50 éve van - reagált Rácz Jenő, a Kórházszövetség elnöke lapunknak arra, hogy a Fővárosi Főügyészség vesztegetés miatt vádat emelt az Állami Egészségügyi Központ 11 nőgyógyász szakorvosa és két szülésznője ellen.

Rácz Jenő szerint egy ilyen ügy bármikor, bármelyik kórházban kirobbanhatna. Nyílt titok, hogy ez zajlik az intézményekben, az igazgatók pedig szemet hunynak.

Így működik a rendszer

- Tudomásul kell venni, hogy így működik a rendszer - szögezte le az elnök, aki szerint a fenti ügyben nagy valószínűséggel az történhetett, hogy a vádlottak szabadidejükben mentek be ellátni a feladatokat, és ezért kértek pluszpénzt a szülő nőktől.

- Szabályozni kellene, hogy mi az, ami alapból jár a biztosítottnak, és ha ettől eltérő igény mutatkozik, akkor azért mennyi pénzt kell pluszban kifizetni. Ez a rendszer így mindenkinek rossz. Rossz a betegnek, rossz az orvosnak, rossz a kórháznak - vélekedett Rácz Jenő.

A vádirat szerint a volt MÁV Kórház szülészeti és koraszülöttosztályán dolgozó orvosok 2007 áprilisa és 2008 júliusa között legalább 20 esetben kértek pénzt az osztályra felvett kismamáktól a szülések levezetéséért és egyéb, az OEP által kért beavatkozásokért. Az orvosok 5 és 50 ezer forint közötti összegeket kértek, a vádlottak között van az akkori osztályvezető főorvos is.

Mint azt Skoda Gabriellától, a Fővárosi Főügyészség szóvivőjétől megtudtuk, bűncselekményt akkor követ el egy orvos, ha pénzt kér az egyébként ingyenes ellátásokért. A hangsúly a kérésen van, nem az számít tehát, hogy a beavatkozás előtt vagy után fizet a páciens, hanem az, hogy a pénzre igényt tart az orvos, és ezt konkrétan vagy akár ráutaló magatartással jelzi is a betegnek. Ha a páciens maga ajánlja fel a pénzt, nem történik bűncselekmény.

Az eljárás menete a következő: első körben a kórház kompetenciája kivizsgálni az ilyen ügyeket, az ügyészség vagy a rendőrség akkor kezdhet nyomozásba, ha felmerül bármilyen bűncselekményre utaló nyom. Ez lehet egy feljelentés, illetve szélsőséges esetben egy újságcikk.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Minden egyéb esetben a kórház felelőssége kivizsgálni az ügyet, csak ezután jöhet a rendőrség és az ügyészség. Az Állami Egészségügyi Központnál is így történt. Mint közleményükből kiderül, a belső vizsgálat során arra jutottak, hogy "annak bonyolultságára tekintettel az alaposabb vizsgálat lefolytatására a hatóság jogosult. Ennek megfelelően az intézmény az illetékes hatóságnál feljelentést tett, és átadta a vonatkozó dokumentumokat."

Új osztályvezető lett

A kórház közölte: ezen túlmenően a hasonló esetek elkerülése érdekében később újabb belső vizsgálat is zajlott, és a szülészeti osztályon 2010 második felében személyi változások történtek.

Kérdés, hogy mi alapján indult meg az első belső vizsgálat. Ez annyiban érdekes, hogy ha tényleg bármelyik kórházban, bármikor fény derülhetne ilyen ügyekre, akkor a botrány miért pont a MÁV Kórházban robbant ki. E kérdésünkre egyelőre nem kaptunk választ, a közleményből ugyanakkor kiderült: az osztályt azóta új osztályvezető vezeti, és az egykori belső vizsgálatban érintett dolgozók közül néhányan önként távoztak.

Ezt is szeretjük