"Nem ez a megoldás a hajléktalankérdésre" - Tarlós kosarat kapott

Szabó Mátét hajléktalannézegetésre hívta, az ombudsman mást ajánlott a főpolgármesternek.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A hajléktalanság problémájára nem a gyors, villámcsapásszerű várospolitikai és hatósági fellépés jelenti a választ - közölte Szabó Máté, miután Tarlós István hajléktalannézésre invitálta.

A történet előzménye, hogy míg a főváros rendeletben tiltotta meg a hajléktalanoknak, hogy az aluljáróban éljenek, addig az Alkotmánybíróság novemberi döntésével alkotmányellenesnek nyilvánította és megsemmisítette az új szabálysértési törvény azon rendelkezését, amely szabálysértéssé minősítette a közterület életvitelszerű lakhatásra használatát. Ennek következtében a hajléktalanok visszatérhettek az aluljárókba.

Már tájékozódott

Az ombudsman közölte, személyesen és munkatársai révén a hétvégén tájékozódott a helyzetről. Benyomásai alapján pedig valóban többen választják ma a közterületen élést, mint amikor ezt az Alkotmánybíróság határozata előtt a rendőrség pénzbírsággal sújthatta.

- Ez zavarhatja a közlekedőket, az ott működő szolgáltatásokat, mert valóban ütközik az aluljárók és metróállomások forgalmi és civilizációs elvárásaival - ismerte el, ám hangsúlyozta azt is: erre azonban a válasz nem a gyors, villámcsapásszerű várospolitikai és hatósági fellépés, mert csak arrébb tolja a hajléktalanság formáit.

Nem így kell kezelni

Szabó kiemelte, az európai nagyvárosok egy részében, ahol hathatósan tudják kezelni a hajléktalanság problémáját, a megoldás lényege az önkormányzatok, a lakosság és a hajléktalanok érdekeit védő civil szervezetek és a szociális ellátók párbeszéde során közösen elfogadott normákon nyugvó gyakorlat.

Ez egyfelől szociális jellegű, másfelől kiegészíti a rendbontások és a mások jogainak sérelmével járó magatartások következetes hatósági ellenőrzése, akár szankcionálása - húzta alá a biztos.

Szabó Máté kijelentette, hogy az Alkotmánybíróság határozata óta eltelt időszak vizsgálati tapasztalatainak alapján felajánlja a közreműködését. Egyéb közvetítő tevékenységet azonban sem most, sem a jövőben nem áll módjában folytatni a főváros hajléktalanpolitikájában, mert kizárólag a hatáskörét megszabó törvény szerint járhat el - hangsúlyozta.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Orbán Viktor miniszterelnök korábban azt közölte, életszerűtlen az Alkotmánybíróság hajléktalanokat érintő határozata. Hozzátette: innentől két lehetőség van, vagy készítenek egy új törvényt az Ab határozatának megfelelően, vagy ki kell mondani olyan alkotmányos elveket, akár az alkotmányban, amelyek lehetővé teszik, hogy az önkormányzatok úgy dönthessenek, hogy közterületeiken ne élhessenek életvitelszerűen hajléktalanok.

Ezt is szeretjük