Gyurcsány Ferenc a földön ülve eszik karácsonykor a családjával
Miniinterjú a volt miniszterelnök karácsonyi emlékeiről.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A közeledő ünnepekre való tekintettel megkérdeztünk néhány politikust, hogyan, kivel és milyen körülmények között töltik a karácsonyt. Nem mindenki válaszolt, Gyurcsány Ferenc viszont szívesen oszotta meg ünnepi élményeit.

Gyurcsány Ferenc családjának adventi koszorúja

A Demokratikus Koalíció elnöke, Gyurcsány Ferenc feleségével és két gyermekével ünnepel minden évben. A volt miniszterelnöknek a napokban jelent meg a szakácskönyve, hamarosan az is tesztelésre kerül!

- Mi a legkedvesebb gyermekkori karácsonyi emléke, ami legjobban megdöbbentette, vagy amitől meghatódott volna? Például egy rég nem látott családtag betoppanása az ünnepek környékén vagy egy várva várt ajándék?

- Nagy imádattal csüngtem pesti nagybátyámon, Laci bácsin, aki ritka vendég volt minálunk. Nyolc-kilenc éves lehettem, amikor először és utoljára nálunk töltötte a karácsonyt csipetnyi lakásunkban, és a kor egyik legnépszerűbb fiúajándékát hozta ráadásul nekem, egy fémépítőt. Lyuggatott fémlemezkékből, csavarokkal és egyéb kütyükkel mindenféle dolgokat lehetett belőle építeni: autót, házat és bármit. Mint minden gyerek, pár napig a rabja voltam, aztán január elmúltával bekerült a ritkán elővett játékok közé.

- Melyik a legkellemetlenebb vagy legrosszabb karácsonyi emléke, amikor nem úgy történt a családi program, ahogy elképzelték?

- Pár évvel később karácsony tájékán apám megint valahol a nagyvilágban kódorgott, nekünk meg még annyi pénzünk sem volt, hogy karácsonyfát vegyünk. Amikor ezt megtudták nővérem, Éva osztálytársai, pár forintokat összeadva, vettek nekünk egy pici, talán 30 centiméteres cserepes fenyőfát, azt állítottuk az asztal közepére, ennyi volt a karácsony. És persze az évben ajándékra sem futotta.

- Mi a család tipikus karácsonyi menetrendje, amitől soha nem szoktak eltérni, és akár sértődés is lenne belőle valamelyik családtag részéről?

- Feleségem, Klára édesapja bolgár, számunkra ismeretlen eredetű bolgár hagyományokra hivatkozva a karácsonyi vacsorát a földön ülve fogyasztjuk, a padlóra egy ősrégi terítőt fektetünk, körbe tányérokat rakunk, de külön tányér jár a ház szellemének - tudja az ég, hogy mi vagy ki is az - és a család már elhunyt tagjainak. Péter ugyan pár éve meghalt, de ezt a hagyományt az ő emlékére azóta is tartjuk.

- Mi volt a legemlékezetesebb - humoros, megdöbbentő vagy  balul elsült - karácsonyi ajándéka, amit adott, illetve amit kapott?

- Pár évvel ezelőtt Klárának egy cipőt vásároltam ajándékul, amelyről kiderült, hogy felvehetetlenül kicsi, Anna egy laptoptáskát kapott, amelybe nem fért bele a laptopja, Tamás egy számítógépes játékot, amelyről első ránézésre kibökte, hogy ez már neki megvan. A Klára édesanyjának, Piroskának ajándékozott nyaklánc még aznap este elszakadt, a nekem szánt és interneten megrendelt hangszóró nem érkezett meg, amikor meg januárban mégis, akkor kiderült, hogy nem illeszthető az iPhone-omhoz. Hogy kínunkban-e, vagy csalódásunkat leplezve, de talán soha nem nevettünk annyit karácsonyeste.

- Mi kerül a karácsonyi asztalra szenteste? Van-e tradicionális menü, ha igen, akkor mi az, és a családból kik vesznek részt a főzésben?

- A már a hivatkozott bolgár hagyományok miatt mindig készítünk egy bolgár menüt, levesnek egy, a magyar ízlésnek szokatlan bolgár fűszerezésű, hús nélküli bablevest. A főétel szőlőlevélbe csomagolt mazsolás rizs, a menüt pedig szilvakompót zárja. Ezt az ételsort Klára édesanyja, Piroska készíti. Én húslevest és halászlevet is főzök, főételnek rácpontyot és sült pulykát készítek, végül pedig legtöbbször mákos guba következik.

Kép forrása: Facebook/Gyurcsány Ferenc

Ezt is szeretjük