Videó! Gyurcsány Ferenc lerántja a leplet a sukorói beruházásról

Először járt a helyszínen

Tényleg ez lenne az igazság a beruházással kapcsolatban?

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A volt miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc úgy tűnik, felcsapott videoriporternek. A korábbi felcsúti élményeit követően most Sukoróra látogatott.

A DK elnöke a Sukoró-ügyként ismert perrel kapcsolatban próbálja tisztázni a helyzetet a helyszínre vonulva, a videót pedig újfent Facebook-oldalán osztotta meg a nyilvánossággal. A nagy leleplezést kissé beárnyékolja, hogy maga is érintett az ügyben.

Videó Sukorón

A videó szerint Sukoró is, akár Felcsút és Kötse, a politikai tisztességtelenségről és önzésről szól. Elmondása alapján a Fejér megyében, a Velencei-tó partján található sukorói beruházás egyáltalán nem érintette volna a vízpartot. Ezt csupán a beruházás ellenzői állították, hiszen az említett 12 méteres partszakasz a mai napig köztulajdonban van.

Gyurcsány Ferenc állítása szerint először jár Sukorón. A videóban elmondja, hogy a beruházás helyszíne nem természetvédelmi terület lett volna, hanem a tóból kikapart iszappal és építkezések után maradt törmelékkel feltöltött terület. A kaszinókra kiélezett beruházás tartalmazta volna a háromcsillagos szálloda, a sportpálya, az üzlethelyiségek és a magyarság történetét bemutató múzeum felépítését is, úgy, hogy a táj rendezettsége megmaradt volna. Szerinte a Fidesz még a zöldeket is megvezette akkor, amikor azt állította, hogy a tervezett beruházás miatt egy érintetlen madárrezervátum kerülne veszélybe.

Mi lett volna…

Összehasonlítva a - még Gyurcsány kormánya alatt - 2008-ban megkezdett kecskeméti Mercedes-gyár felépülésével, a sukorói beruházás másfélszer annyi embert foglalkoztatott volna, és ugyanennyivel több tőkét jelentett volna az államnak, mint a kecskeméti gyár - amit egyébként már Orbán Viktor adott át.

Így lényegében Gyurcsány szerint a sukorói beruházás meghiúsulása megfosztotta a környéket egy fejlett üdülőkomplexum létrejöttétől. Ezen kívül az állam milliárdos adó- és járulékbevételektől esett el, és a nemzetközileg elismert és bizalmat gerjesztő üzletemberek sem fognak beruházni Magyarországon.
Az élettel teli partszakasz létrejötte helyett pedig maradt az üres és kietlen terület. Ami persze, hogy az, így decemberben.

A befektető nyilatkozott

A Sukoró-üggyel kapcsolatban több pert is indítottak. Többek között éppen a volt miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc volt az egyik, akit hivatali visszaéléssel gyanúsítottak, és eljárás indult ellene. Ezek szerint Gyurcsány a beruházás kapcsán egy megbeszélésen utasítást adott az ingatlanrendezés módjára. Még 2010 augusztusában a miniszterelnöki megbízott, Budai Gyula szerint Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon hamisan tanúskodott az ügyészség előtt. Szerinte a két volt kormányfő ellentmondó vallomásokat tett Sukoró ügyében.

Budai vádjai szerint a két baloldali politikus már korábban, 2008-ban tudott a beruházásról, így a korábbi egyeztetés alkalmával már konkrét feladatköröket határoztak meg, ezzel összefüggésben pedig már a kokrét földcserét is megindították 2008-ban. Az ügyészség 2011 októberében hallgatta ki Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnököt, mert a vádhatóság akkor úgy gondolta, hogy a telekcserével a politikus túllépte hatáskörét. A Központi Nyomozó Főügyészség végül 2012 júliusában bizonyítottság hiányában megszüntette az eljárást Gyurcsány Ferenc ellen.

Az izraeli-amerikai befektető, Joav Blum december 2-án, hétfőn állt bíróság elé, ahol elmondta, hogy a volt miniszterelnök kérte fel a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőt a sukorói telekcsere lebonyolítására. A korábbi elszámoltatási biztos, Budai Gyula szerint ez egyértelmű bizonyíték arra, hogy Gyurcsány korábban visszaélt a hatalmával - írta a mno.hu december 5-én, csütörtökön.

A sukorói beruházás ügye még 2009 elején robbant ki, amikor a 70 hektáros, állami tulajdonban lévő területhez Joáv Blum izraeli-amerikai üzletember úgy jutott hozzá, hogy cserére ajánlotta a magyar államnak a Pest megyében található, 183 hektáros gyümölcsöseit. A Központi Nyomozó Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt 2009 áprilisa óta nyomoz ismeretlen tettes ellen a King,s City kaszinóberuházáshoz köthető sukorói, albertirsai és pilisi ingatlanok cseréje ügyében.

Kép forrása: Facebook/Gyurcsány Ferenc

Ezt is szeretjük