A kormány korlátozná a tömeges megmozdulásokat?
A TASZ kiakadt
Több probléma is felmerül a rendelettervezettel kapcsolatban.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Belügyminisztérium 2013. május 23-án rendelettervezetet tett közzé a gyülekezési jog módosításával kapcsolatban.

Forrás: MTI, Kovács Attila

Az új szabályozás módosítaná a gyülekezési joghoz kapcsolódó rendőrségi feladatokat.

A jogi szervezet reagált

A Társaság a Szabadságjogokért szervezet szerint a tervezet több szempontból is elhibázott és átgondolatlan, ami miatt a visszavonását kezdeményezik.

A legnagyobb probléma a TASZ szerint ezzel az, hogy rendeleti szinten szabályoz olyan kérdéseket, amelyekre kizárólag törvényi szintű szabályozás vonatkozhat.

A spontán és azonnali demonstrációkkal kapcsolatos szabályzatnak a helye például nem egy, a Belügyminisztérium által hozott rendeletben, hanem a gyülekezésről szóló törvényben lenne.

A szervezet szerint a tervezet átgondolatlanságát bizonyítja, hogy olyan kérdéseket próbál rendezni, ahol nincs jogalkotási kényszer, ugyanakkor a jogalkotó nem vizsgál felül fontosabb kérdéseket a rendelettel kapcsolatban. A TASZ a közterületen tartott politikai rendezvényeket hozza fel példának, amelyek szabályait le kellene fektetni. Például, ha közterületen zajló eseményről van szó, és a közterületet a résztvevők rendeltetésszerűen használják, akkor ugyanazok a szempontok érvényesülhetnének, mint ami egy spontán tüntetés alkalmával.

Ezért a TASZ többek között azt javasolja, hogy a rendezvények előtti 72 órás bejelentési kötelezettség csak bizonyos rendezvénytípusoknál legyen követelmény. Problémás ezen kívül annak a kérdése, hogy a megmozdulást bejelentő személy nem lehet külföldi állampolgár.

Ugyanakkor a belügyminisztériumi tervezet szövegében felhívják a figyelmet arra, hogy ez egyáltalán nem végleges szabályozás.

Ezt is szeretjük