Sok családnak okoz komoly gondot, de van megoldás: téged is érinthet
Probléma lehet a csemeték nyári szünet alatti felügyelete.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A nyári szünetben sokaknak problémát okozhat, hogy ki vigyázzon a csemetékre, azonban a törvény előírja, hogy bizonyos gyermekjóléti alapellátásokat biztosítani kell az intézményekben.

Ilyen a gyermekek napközbeni felügyelete is: cikkünkben foglalkozunk a jogosultság, valamint a feltételek kérdésével.

Mit jelent pontosan a napközbeni ellátás?

A napközbeni ellátás alatt felügyeletet, gondozást, nevelést, foglalkoztatást, valamint az étkeztetést kell érteni, mindezt a gyermek életkorának megfelelően. Idesorolható például a bölcsőde, a családi napközi, a családi gyermekfelügyelet, de a házi gyermekfelügyelet is.

Bölcsőde

A bölcsőde a három éven aluli gyermekek számára biztosít ellátást. A felvétel során előnyben részesítik azt a gyermeket, aki rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult, és a szülei dolgoznak. Azon a településen, ahol tízezernél többen laknak, kötelező bölcsődét fenntartani.

Családi napközi

Ide a csemeték 20 hetes koruktól 14 éves korig helyezhetőek el. Azok a gyermekek, akiket nem vettek fel bölcsődébe vagy óvodába, járhatnak családi napközibe is.

Családi gyermekfelügyelet

Kettő és négy év közötti gyermeknél lehetőség van családi gyermekfelügyeletre is, amely az ellátó személy otthonában valósul meg. Így legfeljebb három gyerkőc felügyelete oldható meg.

Támogatások egyedülálló anyáknak

Egyedülálló anyaként sokkal nehezebb megoldani a gyermek felügyeletét, mint ahogy az anyagiakat is, a támogatások azonban valamelyest könnyíthetnek a nehézségeken.

Házi gyermekfelügyelet

Ha a gyermek felügyelete nappali intézményben nem lehetséges, például betegség okán, akkor egy gondozó is vigyázhat rá otthon, amíg a szülő haza nem érkezik a munkából.

Mik a feltételei, ki jogosult?

A napközbeni ellátásra minden családban élő gyermek jogosult, de előnyben részesülnek azok a csemeték, akiket például egyedülálló vagy időskorú személy nevel, vagy szociálisan rászorultak.

Ezt is szeretjük