Ősi gyerekmúmiákat találtak Peruban: a kicsik sorsa tragikus lehetett
A gyerekek testét a sír bejáratának különböző részein, egymás fölé helyezve találták meg.

cajamarquilla
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ezeréves gyerekmúmiákat találtak a régészek egy sír feltárásakor Peruban, Lima közelében - számolt be róla a Phys.org tudományos ismeretterjesztő portál. A hat apró, szorosan szövetbe tekert csontvázat egy előkelőség sírjában találták a régészek. A kutatók szerint valószínűleg feláldozták a kicsiket, hogy a halott személyiséget elkísérjék túlvilági útjára.

A társadalmilag fontos pozíciót betöltő férfi, feltehetően egy politikai személyiség sírját tavaly novemberben fedezték fel a Limától mintegy 24 kilométerre keletre fekvő Cajamarquilla régészeti helyszínen. A gyerekek a férfi közeli rokonai lehettek, testüket a sír bejáratának különböző részein, egymás fölé helyezve találták meg - mondta el Pieter Van Dalen régész, az ásatás vezetője.

gyerekmumia

A férfi a feltevések szerint körülbelül húszéves lehetett, amikor meghalt. Úgy temették el, hogy kezei eltakarták az arcát, és kötéllel megkötözték. Van Dalen szerint a múmiák 1000-1200 évesek lehetnek. A csoport közelében hét, nem mumifikált felnőtt csontjait is megtalálták, továbbá lámaszerű állatok maradványait és agyagedényeket.

Cajamarquillát i. e. 200 körül építették, az inka birodalom felemelkedése előtt, és 1500-ig lakták a várost. Mintegy 10-20 ezer embernek adhatott otthont.

Lenyűgözőek a francia barlang 36 ezer éves rajzai

1994 decemberében a franciaországi Chauvet-Pont-s'Arc-barlangban nézelődő barlangtudósok véletlen szerencse folytán fedezték fel az emberiség történetének egyik legrégebbi és egyben a legszebb barlangrajzait.

Ezt is szeretjük