Sokkal idősebb lehet az ember, mint azt korábban hitték: egy új kutatás világított rá

A Kelet-Afrikában talált leletek alapján fontos felfedezést tettek a tudósok.

Emberi faj kora
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az emberiség kialakulásának története mindig is fontos volt a kutatók számára, hiszen kíváncsiak rá, hogyan zajlott az evolúció, és miként értük el a jelenlegi fejlettséget. 

A leleteket vizsgáló tudósok sokáig úgy vélték, hogy a modern ember - tudományos nevén Homo sapiens - körülbelül 300 000 évvel ezelőtt jelent meg, a legkorábbi lelet azonban sokkal fiatalabb ennél.

Kőzetek alapján tudták megfejteni a lelet korát

A Nature.com tudományos oldalon megjelent tanulmány szerint az Omo I maradványok - amik a legkorábbi Homo sapiens fosszíliák Kelet-Afrikában - valójában legalább 33 000 évvel idősebbek, mint azt korábban gondolták. Az Omo I-leleteket az 1960-as évek végén fedezték fel az etiópiai Omo Nemzeti Parkban. Bár nem teljes csontváz, a maradványok egy Homo sapiens maradványai, amelyek számos modern tulajdonsággal rendelkeznek. A terület, ahol felfedezték őket, a Kelet-Afrikai Hasadék-völgyben található, amely egy ősi vulkáni tevékenység területe, így a csontok a megszilárdult vulkáni hamu között tudtak fennmaradni. Korábban a csontokat 197 000 évesnek hitték.

Az újabb vizsgálatok alapján kiderült, hogy az Omo I felett található vulkáni kő a Shala-vulkán körülbelül 230 000 évvel ezelőtti kitöréséből származik. Ez azt jelenti, hogy maguk a megkövesedett csontok is legalább 230 000 évesek. A tanulmány szerzője és a Cambridge-i Egyetem professzora, dr. Céline Vidal így nyilatkozott a felfedezésről: „Csak a birtokunkban lévő kövületek és leletek alapján tudjuk megállapítani az emberiség korát, ezért lehetetlen pontos számot mondani. Az emberi evolúció tanulmányozása mindig mozgásban van: a határok és az idővonalak mindig változnak, ahogy egyre jobban megértjük a folyamatot. De ezek a kövületek azt mutatják, hogy az emberek mennyire ellenállóak: túléltük, boldogultunk és vándoroltunk egy olyan területen, amely rendkívül ki van téve a természeti katasztrófáknak.”

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A közösségi média ilyen-olyan formában, de mindenki életének része. Mégis sokszor úgy tűnik, nem tudjuk megfelelően használni. De vajon hol rontjuk el? Miért mindig a legbántóbb kommenteken van a legtöbb like? Kell-e reagálni egy utálkozó hozzászólásra, vagy az ignorálás az egyetlen út? A legújabb epizódban többek között ezekre a kérdésekre Tóth Dani pszichológus, Verebélyi-Kovács Csilla, a Femina social media managere, valamint Pintér Ada műsorvezető kereste a választ.

Promóció

Hatmillió éves, emberfélétől származó nyomot találtak a régészek

Különös lábnyomokat találtak a régészek, amik feltehetően egy hatmillió évvel ezelőtti korból származnak.

Hatmillió éves, emberfélétől származó nyomot találtak a régészek: az evolúció elméletét is megváltoztathatja

Különös lábnyomokat találtak a régészek, amik feltehetően egy hatmillió évvel ezelőtti korból származnak.

Elolvasom

(Borítókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük