Elveszett bolygó maradványaira bukkantak: senki sem sejtette, honnan származnak
Kincs lakozik a Földre hullott meteor belsejében, és most rájöttek, honnan is származik pontosan a gyémánt.

meteorit
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Immáron tíz éve, hogy elérte Földünket a gyémántokat rejtő Almahata Sitta-meteorit. A legújabb feltételezések szerint a hullócsillag egy valamikor a Naprendszerben keringő, elveszett bolygóról pottyant ide.

A meteorban rejlő gyémántot 2008-ban találták Szudánban, a Núbiai-sivatagban. A kutatásban svájci, francia és német szakértők is részt vettek, akik megállapították, hogy a drágakő minden bizonnyal egy protobolygón - előbolygón - keletkezett, minimum 4,55 milliárd évvel ezelőtt.

Senki sem sejtette, honnan származnak

Phillipe Gillet, a tanulmány társszerzője a Nature Communications című szaklapban mesélt felfedezésükről, miszerint a hasonló kristályok kialakulásához hatalmas nyomás szükségeltetik. Gillet hozzátette, hogy egy Merkúr vagy Mars méretű bolygón legalább 200 ezer baros nyomás lehetett.

Az Almahata Sitta-meteorit egy darabkája.
Az Almahata Sitta-meteorit egy darabkája.

A tudományos világban nem új keletű az elmélet, hogy a Naprendszer korai szakaszában a jelenleginél sokkal több bolygó létezett. Közülük rengeteget nagy tömegű, olvadt magma alkothatott. A feltételezések szerint a Hold is a Theia nevű előbolygóból keletkezett, miután összeütközött a Földdel.

A cikk az ajánló után folytatódik

A kutatások folytatódnak

Gillet szerint óriási a felfedezés, hiszen megkaparintották egy elsőgenerációs bolygó maradványát, ami korábban lehetetlennek tűnt, mivel azok vagy megsemmisültek, vagy egy nagyobb bolygóvá egyesültek. 

Addi Bischoff, a németországi Münsteri Egyetem meteoritszakértője szerint a feladat oroszlánrésze még csak most jön, ugyanis további magas nyomásra utaló jeleket kell keresniük a gyémántot övező ásványokban. 

Fotókat találtak az Antarktisz jege alatt: leesett az álluk, amikor meglátták, mi van rajtuk

Száz évvel ezelőtt készült fotók negatívjaira bukkantak egy antarktiszi kunyhó jege alatt. Bár a felvételek a hideg miatt borzasztó állapotban voltak, a nitrocellulóz film megőrizte a tartalmukat, így némi munka után azok újra láthatóvá váltak.

Ezt is szeretjük