Alacsonyabb összegű gyedet kaptál? - Így pótolhatod a kiesést
Megszületett a kismamákat kompenzáló rendelet, már a nyilatkozat is letölthető.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kormány több mint négymilliárd forintot fordít arra, hogy kompenzálja azokat a kismamákat, akik az adóváltozások miatt 2012-ben kevesebb gyedet, tgyást kapnak kézhez.

A tgyás a korábbi jövedelem 70%-a, a gyed szintén ennyi, de itt van felső határ is: a gyed nem lehet magasabb, mint minimálbér kétszeresének 70%-a. Mindkettő bruttó összeg, melyből lejön például a 16%-os szja.

Az adójóváírás és a félszuperbruttó kivezetése miatt az alacsony keresetű kismamák nettó juttatása 2012-ben csökkent, a különbség bizonyos esetekben havi tízezer forint is lehet.

A Magyar Közlöny legfrisebb számában jelent meg az a rendelet, amely megoldást nyújt a probléma kezelésére. A rendeletből kiderül, ki mekkora összegre számíthat, ahogy az is, hogy hová és milyen papírokat kell benyújtani a jövedelempótlék igénybevételéhez. Íme, a részletek!

A jogosultak köre

A pótlékot azok kérhetik, akik tavaly igénybe vették az adójóváírást, és kevesebb mint 206 500 forint családi adókedvezményt érvényesítettek.

Bár a rendelet szövege, illetve az ahhoz csatolt táblázatok is arra utalnak, hogy a gyedhez tartozó jövedelempótlékból kizárták a kétgyermekeseket, ez csak egy félreértés.

Tény, hogy a pótlékot csak azok kaphatják meg, akik nem, illetve maximum egy gyermek után veszik igénybe a családi adókedvezményt, az ok azonban prózai: az alacsony keresetűek - tehát akiknek a kompenzáció szól - eleve csak egy gyermek után tudják igénybe venni az adókedvezményt, mivel a bruttójuk nem éri el azt a szintet, ami fölött a két gyermek után járó kedvezményt érvényesíteni lehet. Így felesleges is szerepeltetni a két gyermek után járó adókedvezményt esetükben.

A nyilatkozat

A jövedelempótlék igénybevételéhez egy, az OEP oldaláról letölthető nyilatkozatot kell kitölteni, majd a dokumentumot két példányban kell benyújtani  a pénzt folyósító szervnek.

Megjegyzendő dátum

Mint a rendeletből kiderül, a pénzt visszamenőleg megkapják az érintettek, vagyis hiába csak márciusban adod be a papírt, a január-februári bérpótlékod nem vész fel. Fontos határidő a május 31.: ha ezután nyújtod be a nyilatkozatot, akkor visszamenőleg már nem kaphatod meg az összeget.

A pótlékok összege

A pótlék a gyes és a tgyás esetében is ugyanolyan mértékű lesz, száz forinttól 9500 forintig terjednek az összegek. Például, ha a tavalyi, kompenzálandó ellátásod 100-103 ezer forint közötti volt, és a családi adókedvezményt nem te vetted igénybe, akkor a pótlékod havi 7700 forint lesz. Ugyanez az összeg 80-82 ezer forint között már 8600 forint lesz.

Ezt is szeretjük