A hitvesi ágyba vitte szeretőjét a magyar költő: hogyan élte meg a felesége?

Radnóti Miklós felesége a naplójába írta ki magából érzelmeit.

Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Pontosan ma egy éve, hogy 101 éves korában elhunyt Gyarmati Fanni, Radnóti Miklós felesége.

A magyar költő és hitvese csak néhány évet tölthettek együtt Radnóti halála előtt, de kapcsolatukat így is beárnyékolta a hűtlenség.

Fanni naplója

Fanni naplója nemrég jelent meg könyv formájában, amelyből kiderül, az asszony szemet hunyt férje csalfasága felett, pedig az az orra előtt, a saját házukban élte szerelmi életét egy másik nővel. Részlet a könyvből.

Június 16.

Munkás nap. Este megbeszéltük még tegnap Verukával, moziba megyünk. Ellenfilmje az Érik a gyümölcsnek Fiatal ördögök címen. Lényegesen gyengébb, de kedves. Péter Bandi is velünk jön, utána elmegyünk a fiúkért a Szabadságba, a Medvére.

De ami a legmegrendítőbb, az az esti hazaérkezésem. Mik azzal fogad, Judit van itt. Nem vártam. Kicsit a torkomon akad a szó. Valami mulatságos esetet kezdtem mesélni a villamosról éppen, és azért folytattam hősiesen tovább, csak kicsit megremegek belül. Aztán bemegyek a szobába, és nyájasan üdvözlöm Juditot. Nagyon megviseltnek látszik Mik is, és meglehetősen csapzott.

Önkéntelenül odafigyelek a díványra, összenyomódott párnák, mintha az előbb feküdt volna rajta. Mindegy, nem veszem észre. Aztán sietve felteszem a vacsorát, hogy megfőjön hamar a zöldborsó, Mik kedvence. Külön otthon megtisztítottam előre. Aztán Judit kimegy a konyhába, és soká, hosszan fésülködik a tükör előtt.

Vad orgiákat rendezett a magyar költő, más a feleségét verte - Botrányos történetek

Nézegess képeket!

Elolvasom

Nem tudom, mihez kezdjek, hogy palástoljam izgalmamat. Az ablakhoz lépek, kinézek, megterítek, cigarettát kezdek tölteni, míg Judit visszajön, és kijelenti, hogy nagyon csúf a világ, és elbúcsúzik. Gyönyörű borlila színekben van, Mik lekíséri a villamoshoz. Mikor Mik visszajön, elmeséli, mi történt: Gombosi Gyuri egy levél hátrahagyásával elment hazulról, hogy elválik Judittól, és másnap jön majd beszélni Mikkel.

Így most Judit átment aludni a Laczkovich Piri barátnőjéhez Budára. Nagyon összetörte ez az esemény. Ő nem így képzelte, és egyikük sem. Judit maga mondta, hogy számára ez csak felelőtlenül lett volna szép, és ő nem tud egyedül élni. Miklós nagyon fel van dúlva, és tanácstalan szegényke.

Nagyon szeretetteljes, nagyon hálás hozzám, nagyon dicsér, és Judit is azt mondta állítólag, hogy nagyon kemény ember vagyok, csodál engem, és szeretett volna a barátnőm lenni, de hát erre nincs szükségem. Ez körülbelül így is van. Igen, igaz, igyekeztem természetes lenni, de azért nagy, furcsa megrázkódtatás volt ez otthon, a mi hatéves kis zugunkban idegen betörés tanúja lenni."

Cikkünkben Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni Napló című könyvéből idéztünk.

Gyarmati Fanni saját bevallása szerint azért kezdett a naplóírásba, hogy nyoma maradjon mindannak, ami kettőjükkel történt. A megrázó és páratlan értékű szöveg két kötetben kerül az olvasók elé.

Kiadja: Jaffa Kiadó.
Ára: 9900 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.

Képek: wikipedia.org.

Ezt is szeretjük