10 gyakori, de meglepő kérdés az állásinterjún

Felkészültél rájuk?

Az állásinterjú sikerén sok múlik. Készülj fel alaposan, hogy ne érjenek váratlanul a következő kérdések!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha az önéletrajzod és a motivációs leveled alapján a cég személyesen is megismerkedne veled, szinte nyert ügyed van. Szinte. A pozitív visszajelzés azt jelenti, alkalmasnak tűnsz az adott állásra, az állásinterjú ugyanis alkalmat ad arra, hogy részletesebben bemutatkozz. Ugyanakkor ez az utolsó lehetőséged arra, hogy eladd magad: ha nem keltesz jó benyomást, könnyen búcsút inthetsz az adott állásnak.

Ne kockáztass, inkább készülj fel alaposan, hiszen az interjúztatók olykor kíméletlenek: olyan dolgokra is kíváncsiak, amelyekre nem is számítanál. A következő tíz kérés és kérdés például váratlanul érhet, pedig egyáltalán nem ritka, hogy előkerülnek az interjú során.

Sorold fel az eddigi állásaidat - dátum szerint!

Bár az önéletrajzodban remélhetően szerepelnek a korábbi munkahelyeid dátum szerint, az állásinterjún könnyen előfordulhat, hogy megkérnek, sorold fel fejből, hol és mennyi ideig dolgoztál korábban. Ennek célja nem az, hogy a memóriádat teszteljék: arra ad lehetőséget az interjúztatóknak, hogy felderítsék az esetleges hézagokat. Sokan ugyanis hajlamosak némiképp titkolni, ha egy munkahelyen csak rövid ideig dolgoztak, valamint azt is, ha egy ideig munka nélkül élték az életüket - annak ellenére, hogy egyik sem szégyellnivaló.

Mi volt a legnagyobb teljesítményed?

A munkaadóknak fontos, hogy leendő alkalmazottként ne csak arról számolj be, hogy hol és mivel foglalkoztál, hanem tudjanak arról is, hogy milyen sikereket értél el a munkád során. Az ilyen és ehhez hasonló kérdések segítenek képet adni arról, hogy mennyire vagy elkötelezett, büszke vagy-e a teljesítményeidre, illetve motivál-e, ha sikeres vagy a munkádban.

Mi volt a legnagyobb hibád, amit valaha elkövettél?

Mindenki a hibáiból tanul a legtöbbet, nem meglepő hát, ha az interjún arra is kíváncsiak, milyen területen szembesültél már kudarcélménnyel. Hibázni emberi dolog, az azonban erény, ha be is ismered, ha rossz döntéseket hoztál.

Ha viszont azt állítod, még sosem hoztál helytelen döntést, nemcsak gyenge jellemnek tarthatnak, de túl óvatosnak is tűnhetsz, esetleg tapasztalatlannak, sőt, akár olyan embernek is, aki nem mond igazat.

Mivel szeretnél foglalkozni a jövőben?

A jövőre vonatkozó kérdések célja, hogy a munkáltatók képet kapjanak leendő alkalmazottjaik karrierrel kapcsolatos jövőképéről. A cél itt nem az, hogy az adott céget fényezd, éppen ezért ne azt bizonygasd, hogy minden vágyad ott leélni az életed. Az őszinteség ez esetben is nyerő: merj beszélni a karriereddel kapcsolatos vágyaidról és terveidről, arra azonban ügyelj, hogy ne térj el a témától, és ne ömlengj. A tömör, lényegre törő megfogalmazás itt is lényeges.

Mi az, ami a legkevésbé vonzó a felkínált munkában?

Ne feledd, az állásinterjú célja nem az, hogy egy jót csevegjetek, sokkal inkább az, hogy leendő munkaadóid megismerjenek, és megtudják, vajon te vagy-e a legalkalmasabb az adott pozícióra. Éppen ezért ne lepődj meg, ha olyan kérdések is elhangzanak az interjúztató szájából, amelyek kissé kellemetlennek tűnnek.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezeknek nem az a céljuk, hogy minél kínosabban érezd magad, sokkal inkább az, hogy kerekebb képet kapjanak rólad és az elképzelésedről. A fenti kérdés például arra szolgál, hogy az interjúztató felmérje, mennyire vagy őszinte, illetve mennyire bízol benne - és egyben a cégben - ahhoz, hogy eláruld a fenntartásaidat.

Plusz 5 kérdés, amire számíts
Az állásinterjún elhangzó kérdések célja minden esetben az, hogy olyan dolgokat derítsenek ki rólad, amelyekről egyébként nem beszélnél. Az alábbi öt kérdés is ilyen.
  • Leginkább miért szeretnél a cégnél dolgozni? - Vagyis mennyire gondoltad át azt, amit az adott cég nyújtani kíván.
  • Akkor is dolgoznál, ha anyagilag nem szorulnál rá? - Avagy csak a pénz vagy a munka szeretete motivál.
  • Milyen kérdést hallanál a legszívesebben az interjún? - Ez lehetőséget ad arra, hogy kicsit felengedj, és arról beszélj, ami éppen foglalkoztat a munkával vagy az interjúval kapcsolatban.
  • Melyik az a kérdés, amiről reméled, hogy nem teszik fel? - Célja a bátorítás, az interjú okozta feszültség feloldása.
  • Mit tartasz a legnagyobb előnyödnek? - Avagy mennyire értékeled magad?
Cikkünk a Vállalkozói kisokos - 1000 tipp kezdő és gyakorló vállalkozóknak című könyv alapján készült.

A kötet segítséget nyújt az újdonsült vállalkozóknak, és hasznos tanácsokkal szolgál mindazok számára, akik sikerre szeretnék vinni cégüket. A gyakorlati teendők összegyűjtésével támogatja a vállalkozások vezetőit és munkatársait.
A kötet hasznos és praktikus kézikönyv, nélkülözhetetlen útitárs ezer megfontolandó tanáccsal és kipróbált tippel. Akadnak közöttük kézenfekvő megoldások, de olyanok is, amelyek első pillantásra meglepőnek tűnnek. Talán már találkoztál közülük néhánnyal, de bizonyos, hogy előbb-utóbb valamennyire szükséged lesz.

Kiadja a HVG Kiadói Zrt.
Ára 3200 forint.
A könyvet itt rendelheted meg. »

OLVASD EL EZT IS!

  • előléptetés
  • karrier és siker

Előléptetés egyetlen szó miatt

Ezt is szeretjük