11 évig váratott magára a Szegedi Vadaspark cuki guanakócsikója

Guanakócsikó született a Szegedi Vadasparkban.

guanako
beauty and style
Top olvasott cikkek

Guanakócsikó született május végén a Szegedi Vadasparkban. Az állat szépen fejlődik, a látogatók is megfigyelhetik a tágas kifutóban, amelyet a nandukkal és a nagy marákkal osztanak meg a dél-amerikai tevefélék - közölte Veprik Róbert igazgató az MTI-vel hétfőn.

Szegeden utoljára több mint tíz éve, 2009-ben született guanakócsikó, de tavaly szerencsésen egymásra talált két fiatal egyed, így ismét bővült a csapat. A tevefélékre jellemzően viszonylag fejletten születő, órákon belül négy lábra álló csikó körülbelül egyéves koráig marad az anyjával. Lakótársaik a kifutóban a dél-amerikai futómadarak, a nanduk, amelyekkel vadon is együtt élnek. A két faj hatékonyan segíti egymást az ellenség figyelésében, az emlős szaglása és hallása, míg a madár látása kiváló.

Képeken a kis guanakó

A guanakók Dél-Peru, Chile, Argentína és Nyugat-Paraguay mérsékelt övi füves pusztáin, sivatagjaiban és az Andok vonulatai között élnek, akár az ötezer méteres tengerszint fölötti magasságban is. Fűfélékkel és más növényekkel táplálkoznak. Testtömegük 115-140 kilogramm, és akár 56 kilométeres óránkénti sebességgel is tudnak futni. Nézd meg képeken a fiatal csikót!

A kiemelt kép illusztráció. Forrás: Getty Images. Fotók: Szegedi Vadaspark/Szenti-Kis Réka

Ezt is szeretjük