108 éves filmfelvétel került elő 1848 egyik legfontosabb személyéről

Görgey Artúr időskorában látható az 1910-es filmhíradóban.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek
Görgey Artúr időskorában látható az 1910-es filmhíradóban.

Ma kétszáz éve, 1818. január 30-án született Görgey Artúr honvédtábornok, hadügyminiszter, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején a honvédsereg fővezére. Polgári végzettségét tekintve vegyész volt, és 1848 előtt e területen is kiemelkedő eredményeket publikált. A szabadságharc bukását követően Ausztriába internálták, és csak 1867-ben, a kiegyezés után térhetett vissza Magyarországra. Testvére, Görgey István házában élt egészen 1916-ig, amikor 98 évesen elhunyt.

Nemrégiben előkerült egy felvétel a Manda archívumából, melyen a korábban ellentmondásos megítélésű politikus már idős férfiként, 92 éves korában szerepel. Az 1910-es filmhíradóban huszárok köszöntik a szabadságharc kiemelkedő alakját, aki itt már ősz hajú apóvá vált, majd láthatjuk, amint Görgey részt vesz egy dunai hajókázáson.

A kincset érő felvételt a Retrográd tette közzé a Facebookon - nem érdemes kihagyni. Azt írták: "Ez a felvétel lényegében kuriózum. Nem nagyon szoktak odafigyelni rá, pedig a magyar történelem egyik ikonikus alakja szerepel rajta idős korában, GÖRGEY ARTUR. A felvétel 1910-es, tehát 108 éves, úgy tessék megbecsülni..."

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Ezt is szeretjük