Megfagyhatnak télen az iskolások? Komoly gondokra derült fény

Még mindig nem tudni, honnan lesz pénz az oktatásban, pedig nagy szükség van rá.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Már csak pár nap, és indul az idei tanév, de eddig leginkább botrányok övezik az oktatásügyet.

Még mindig komoly adóssága van a Kliknek, és egyelőre nem lehet tudni, hogy miből fogják rendezni azt, a tanárok pedig az etikai kódex tervezete miatt háborognak. De legalább - úgy fest - a tankönyvek időben megérkeztek idén.

Mi lesz, ha télen zárják el a gázt?

A héten Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke tartott sajtótájékoztatót. Az elmondottakból kitűnően látszik, hogy milyen megoldatlan problémákkal néz szembe augusztus legvégén is a hazai oktatásügy.

Mendrey megemlítette, hogy az intézményeket fenntartó és a tanárokat foglalkoztató Klik adósságállománya már júliusra elérte a 100 milliárd forintot. A szakszervezeti vezető üdvözölte Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter ígéretét, miszerint rendezik a helyzetet, csak azt nem tudja, miből.

Hogy mit jelent a fenntartó eladósodottsága a gyakorlatban? Júliusban például több Somogy megyei intézményben is kikapcsolták a gázt, mivel az Index akkori információi szerint a Klik 1-1,5 milliárd forinttal tartozott csak az E.ON felé.

Azóta a hírek szerint megoldódott a helyzet az említett intézményekben, de hasonló incidens sokkal komolyabb járt okozott volna télvíz idején. Tegyük hozzá, a nyári szünet alatt is gondot okozott, ugyanis rászorulóknak és időseknek is főztek ezekben az iskolákban.

Az etikai kódex miatt komoly a felháborodás

Mendrey a pedagógusoknak szánt etikai kódex tervezetét is kifogásolta, mert az szerinte idejétmúlt követelményeket fogalmaz meg. Kötelező útmutatóként semmiképpen sem tudja azt elfogadni. Korábban írtunk a kódex egyes pontjairól, és arra jutottunk, hogy például a politikai elit komoly gondban lenne, ha hasonló elveknek kellene megfelelniük.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az etikai kódex miatt az elmúlt hetekben számtalan pedagógus fejezte már ki nemtetszését egy zárt Facebook-csoportban.

Az elmúlt évekkel ellentétben idén nem várható a tankönyvek csúszása, a legutóbbi információk szerint a tanévkezdésig minden intézménybe eljutnak a könyvek. Korábban a felelős tárca augusztus 25-öt jelölte meg határidőként, Czunyiné Bertalan Judit augusztus 18-án azt mondta, már az intézmények 75%-a megkapta a csomagokat.

Ezt is szeretjük