Halálos fertőzést okozhatnak, még sincs rájuk még vakcina - Miért nem gyógyítható egyszerűbben a candida?

Körülöttünk vannak, belélegezzük őket, hozzájuk érünk. Bár zombivá nem válunk tőlük, komoly betegségeket okozhatnak, még sincs rájuk vakcina.

GettyImages-1368659941
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A népszerű The Last of Us sorozat második része 2003-ban játszódik, amikor Indonéziában gombajárvány pusztítja a világot. Miután egy gombabiológiai szakértő felméri a fertőzött gyári munkás holttestét, egy katonai tisztviselő segítséget kér a kórokozó terjedésének megfékezéséhez. A tudós csak ennyit mond: “Nincs rá oltás.” 

Bár ez egy kitalált világ, a valóság most, 2023-ban is ugyanez. A bakteriális és vírusos megbetegedések elleni vakcinák egyre gyakoribbak, azonban a gombás kórokozók ellen még egy oltóanyag sem engedélyezett. De mi lehet ennek az oka?

Nincs még rá vakcina

Az biztos, hogy nem a próbálkozás hiánya. Dennis Dixon, az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet baktérium- és gombakutatásának vezetője elmondta, hogy évtizedek óta dolgoznak a gomba elleni vakcinák kifejlesztésén - azonban gyakran tudományos és gazdasági akadályokba ütköznek. 

lastofus

Bár a zombifertőzés a sorozatban természetesen fikciós, a valóságban a komolyabb gombás fertőzések az immunhiányos - például HIV-fertőzött, szervátültetésen átesett, autoimmun betegségben szenvedő - embereket támadják meg. Ezek nem zombivá alakulásként, hanem tüdő- és vérkeringési fertőzésként, agyhártyagyulladásként nyilvánulnak meg.  

Nem csupán az immunhiányos betegek vannak veszélyben - a gombás fertőzések száma várhatóan növekedni fog, így a vakcina kifejlesztése egyre sürgetőbb probléma lesz. A köztudatban a legenyhébb és legelterjedtebb gombás fertőzések közé tartozik a hüvelygomba, illetve a körömgomba

A cikk az ajánló után folytatódik

Nehéz kísérletezni

Mivel - ahogy már említettük - a gombás fertőzések főleg az immunhiányos embereket támadják meg, rajtuk nem, vagy csak nagyon nehezen lehet biztonságosan klinikai vizsgálatokat végezni. Annak megállapításához ugyanis, hogy egy vakcina valóban működik-e, a tudósoknak jelölteken kell tesztelni a hatóanyagot.

Ehhez azonban meg kell várni, hogy a jelöltek természetes módon találkozzanak a betegséggel, etikai okokból kifolyólag ugyanis nem lehet kísérleti úton megfertőzni az embereket.  

GettyImages-1088371852
Fotó: Kateryna Kon/science Photo Libra / Getty Images Hungary

Gazdasági okok

Még ha egy vakcina a klinikai vizsgálatok során hatékonynak és biztonságosnak is tűnik, az sem jelenti automatikusan azt, hogy gyártásba, majd piacra kerül.

Mivel a gyógyszeriparban piaci érdekek diktálnak, fontos, hogy a lehetséges vakcina profitot termeljen. A legnagyobb pénz a gyakran előforduló betegségeket gyógyító gyógyszerekben van, és mivel a gombás fertőzés nem tartozik azok közé, árulásuk nem feltétlen hoz annyi bevételt, mint egy náthára való italpor.

Egy vakcina hiába előz meg rengeteg betegséget, halálesetet - és így csökkenti az orvosi ellátás költségeit -, ezek az előnyök inkább a kórházakat és az egyéneket érinti, nem pedig a gyógyszervállalatokat.  

GettyImages-1250536582
Fotó: microgen / Getty Images Hungary

Maradjunk pozitívak

A mai napig három gombaellenes vakcina került humán klinikai vizsgálati szakaszba. A nyolcvanas évek elején a Coccidioides - a Rift-völgyi lázat okozó gombafertőzés megelőzésére szolgáló vakcina kudarcba fulladt, ugyanis nem csökkentette a fertőzések számát, ráadásul sok mellékhatással járt.

A közelmúltban két, a candidafertőzések megelőzését célzó vakcina jobb eredményeket ért el a vizsgálatok során. A kísérletek alapján az egyik vakcina hatékonynak bizonyult a visszatérő hüvelyi fertőzések megelőzésében. Komoly befektető híján azonban a fejlesztés megtorpant. 

Tudtad? A The Last of Us zombikórokozóját táplálékkiegészítőként árulják

A gomba, melyről a sorozatban szó van, a Cordyceps, egy 400 fajt számláló gombanemzetség. Ugyan a sorozatban zombikórokozóként szerepel, bizonyos fajtája a valóságban jótékony hatású: táplálékkiegészítő is készül belőle.

(Képek forrása: Getty Images Hungary, Google Képek)

Ezt is szeretjük