A The Last of Us zombikórokozóját táplálékkiegészítőként árulják: mit tud a kínai hernyógomba?

A zombikórokozó a valóságban egyfajta gomba, melynek jótékony hatásaira sokan esküsznek.

GettyImages-1317207708
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az HBO új, saját gyártású, videójátékból született The Last of Us című sorozata posztapokaliptikus témát jelenít meg: története szerint egy 2003-ban kitört gombafertőzés globális járványt okoz, mely pusztító zombikká változtatja az embereket.

A gomba, melyről a sorozatban szó van, a Cordyceps, mely egy 400 fajt számláló gombanemzetség. Ugyan a sorozatban zombikórokozóként szerepel, bizonyos fajtája a valóságban jótékony hatású: táplálékkiegészítő is készül belőle.

A Cordyceps gombák

A Cordyceps gombák élősködők, azaz más élő szerveken - más gombákon vagy rovarokon - telepszenek meg. A tudattal is bíró élőlények gondolkodása felett a gomba egyszerűen átveszi az irányítást. Így azzal együtt, hogy felemészti szervezetét, még a saját életkörforgása újra indításáról is gondoskodik.

A gombának éppen ez a tudatot megtámadó tulajdonsága vitte a videójáték kitalálóinak a fantáziáját arra, hogy a képzeletbeli, apokaliptikus világban ez a kórokozó támadja meg az embereket.

Érdekes, hogy a Cordyceps egy-egy fajtája kifejezetten a trópusi hangyákat célozza meg. A gyanútlan hangya belesétál a földön heverő spórába, mely a testére tapad, ezután a gomba fonalakat növeszt rajta. Idővel az élősködő szó szerint felemészti a hangya testét, ekkor áttér az idegrendszerére és átprogramozza a hangya gondolkodását. Ráveszi, hogy másszon fel egy magasabb fűszálra vagy növényszárra, majd rögzítse magát. A gomba ezután szétrobbantja a már elhalálozott gazdatestet, ezzel szétszóródnak a spórái és az egész kör újrakezdődik.

A hernyógomba és hatásai

A gomba egyik fajtája, a Cordyceps sinensis, azaz a hernyógomba rendkívül értékes, még a szarvasgombánál is drágább fajta, mely különös módon éli életét a természetben. Rendhagyó helyen, az egyik lepkefaj föld alatt élő hernyóin telepszik meg.

A gomba spórái ősszel vagy tél elején lepik el a lárvát, csíratömlőik ekkor fejlődni kezdenek. Ezek enzimek segítségével elbontják a kitinszelvények közti kutikulát, és bejutnak a lárva testébe. A micéliumok, vagyis gombafonalak lassanként átszövik a lárvát belülről, és egyszerűen felemésztik azt, míg csak a kültakarója marad meg. Miután a hernyó elhullott, egy elkövetkezendő tavasszal belőle nő ki a gomba hosszúkás, gallyszerű, 4-11 centiméteres termőteste. A gomba fejlődése 5-6 évig tart.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nem véletlen, hogy táplálékkiegészítő formájában fogyasztják, ugyanis számos jótékony hatással bír. A hagyományos kínai gyógyászatban és a tibeti népgyógyászatban is évszázadok óta jelen van. Sok különböző betegségre alkalmazták és alkalmazzák, mint a vérszegénység, vérkeringési rendellenességek, az ízületi bántalmak, májproblémák vagy a tüdőbetegségek.

Általános energizáló hatása segít a test kimerült állapotán is, és serkenti az immunrendszer működését. A hernyógomba mindemellett pszichés bajokra is használható szer, mely hatékony a depresszió elleni küzdelemben, és serkenti a jókedvet. Megfigyelések szerint a hernyógomba a libidóra is jó hatással van.

A "zombigomba" tehát messze nem olyan kártékony, mint azt a sztori alapján sokan gondolnák. Mindenesetre a sorozat nézése plusz egy jótékony hatással toldja meg a soroltakat: szórakoztat.

További élősködők, amik zombit csinálnak az állatokból

Van olyan parazita, ami a gazdaállat szájába költözik, és van olyan is, amelyik a halálba viszi a gazdaszervezetet, hogy fenntartsa saját faját.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük