Már itthon vannak a gólyák: idén ők voltak az elsők, akik megérkeztek az országba
A tavasz hírnökei már Magyarországon vannak, két gólya is hazatért.

golya2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gólyák nem véletlenül számítanak az egyik legkedveltebb madaraknak Magyarországon: amint hazatérnek a telelésből, már lehet számítani a tavasz közeledtére, az első befutók pedig rendszerint már február közepén megérkeznek.

Általában augusztus 20. körül indulnak útnak, és a melegebb helyeken, főként Afrika középső tájain vészelik át a telet. A legtöbb gólya március közepén tér haza, de már sok-sok éve egyes gólyák februárban megérkeznek.

Két gólya is hazatért

Február 11-én két gólya is sikeresen, egészségben hazatért a hosszú útról. Charlie, a vörsi gólya 2011-ben pusztult el, de előtte 14 évig ugyanazon a helyen építette fészkét, a templom és az ABC mellett. Fiókái azonban inkább a közeli Tüskevár települését választották fészekrakáshoz, de most az egyikük, Kele Afrikából a vörsi gyökerekhez tért vissza, ráadásul az egyik első volt az országban.

golya1
Fotó: Craig Pershouse / Getty Images Hungary

Nem Kele volt az egyetlen, aki még a tavasz beköszönte előtt visszatért hazájába: Vassurányban Suri is kedden érkezett, akinek ez már szokásává vált: 2018-ban és 2019-ben is ő tért haza először, mindkét évben február 13-án érkezett, tehát idén kicsit jobban belehúzott - de még így is osztoznia kell az első helyen Kelével.

Ma már nem lesz cukibb a fecskéknél, akik sarat gyűjtenek a fészekhez

A fecskéket szokták a szabadság madarainak is hívni, de tavasszal ők is letelepednek, és fészket építenek.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük