Korán érte a halál a magyar sziámi ikreket: kegyetlenül kihasználták a lányokat

A fenekénél volt összenőve a magyar ikerpár: a 18. században csodájukra jártak.

gófitz testvérek 1308

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az egypetéjű ikerterhesség egyik speciális formája, amikor a barázdálódó csíra nem tökéletes válik szét a fejlődés során, így a test valamely pontján a testvérpár összenőve születik: ők közismert néven a sziámi ikrek. 

Az összenőtt gyerekeket ma már sok esetben szét tudják választani. Most is erre készül egy magyar orvoscsoport két indiai kislánynál. A 18. században azonban nem orvosi kihívásnak, hanem remek pénzkereseti forrásnak számítottak a ritka rendellenességgel született testvérek. Ez a sors sújtotta az Ó-Szőnyben született lányokat is. 

Gófitz Ilona és Judit

1701. október 21-én Ó-Szőny egyik szegény családjában különleges ikrek születtek. A korabeli leírások alapján először Ilona született meg, további három óra vajúdást követően pedig Judit, az ikerpár másik tagja. Az ikrek keresztcsontja nem vált külön a méhen belül, és közös végbéllel rendelkeztek. Azonban minden más szervrendszerük külön működött.

A "J" és "H" betű egy angol forrásból származik: Judith és Heléne.
A "J" és "H" betű egy angol forrásból származik: Judith és Heléne.

A bizarr rendellenesség ellenére túlélték a csecsemőkort, bár Ilona mindig erősebb, strapabíróbb és élénkebb volt a gyakran gyengélkedő Juditnál. Az enyhébb betegségeket mindig külön vészelték át. Hihetetlen, hogy a két lány testhőmérséklete sem volt egymásra utalva, korabeli források szerint előfordult, hogy, míg Juditot a láz gyötörte, Ilonának a szeme sem rebbent. Sokat beszélgettek egymással, és, mint minden testvér, civakodtak, ha nem értettek egyet. A körülményekhez képest normális életet éltek.

A pénzéhes pap

Ötéves korukra a falubeliek már-már megszokták a furcsa Gófitz lányokat, akiknek a híre azonban nem maradt a kis település falai között. A győri református pap és orvos, Dr. Csúzi Cseh János látókörébe kerültek, aki majdnem a vesztüket okozta. Kapóra jött neki, hogy a csodaszülöttek szegény családjukban csak terhet jelentettek munkás szüleiknek, így hosszas alkudozás után bérbe vette őket. 1706-ban a testvérpárral európai turnéra indult. Akkoriban ugyanis nem volt meglepő, ha a testi rendellenességeket vásárban mutogatták.

A doktor Magyarországot, Ausztriát, Csehországot, Lengyelországot, Németországot, Angliát, Hollandiát, Franciaországot, Olaszországot is bejárta velük, ahol bazárokban, vásárokban pénzért mutogatta a szégyenlős, megilletődött kislányokat, akik ekkor alig múltak ötévesek. A feljegyzések egyetértenek abban, hogy a vidám, jól nevelt lányok nagyon szemrevalóak is voltak, egyes források szerint leírhatatlan szépségükkel minden nézőt elkápráztattak. Hatévesen Judit súlyosan megbetegedett, egy időre le is bénult, de a betegség Ilonát nem érintette, és végül Judit is kigyógyult a bajból, bár kicsit lassabb mozgású lett, mint előtte. A kimerítő utazások és fellépések során Dr. Csúzi több mint 70 ezer forint jövedelemre tett szert - ez akkortájt elképesztően magas összegnek számított. A belépőjegyeken kívül rézmetszeteken a Gófitz lányok képét is árusította, melyhez saját versikét írt a testvérpár rövid ismertetőjével és asztrológiai utalásokkal. 

Valószínűleg a pénzéhes ex-pap élete végéig bazári majomként hurcolta volna a lányokat, míg azok valamilyen betegségben vagy kimerültségben életüket nem vesztik: azonban szerencsére egy jótékony megmentő a segítségükre sietett. Ilona és Judit számára megváltást jelentő volt Keresztély Ágost, szász herceg és magyar kardinális felbukkanása. Az egyházi férfiú a lányok erkölcseit féltette a folyamatos cigányélet alatt, ezért kiváltotta a lányokat. 1709. március 21-én a pozsonyi Orsolya-apácák klastromába költöztek be. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Életük és haláluk az apácák közt

A békés egyházi lét ínyére volt mindkét lánynak: megtanították őket hímezni, varrni, csipkét verni, és írásban, illetve olvasásban is fejlődhettek. Kiegyensúlyozott életet éltek halálukig, ami az akkor várható átlagéletkornál jóval korábban következett be. 1723. február 8-án Judit teste görcsbe rándult, melyet sehogy sem tudtak enyhíteni: a lány ezt követően mély álomba szenderült. Míg húga kómában volt, Ilona fikarcnyi jelét sem mutatta rosszullétnek, még majdnem két héten keresztül. Február 23-án azonban váratlanul ágynak esett, felszökött a láza, majd testvérével egyszerre lehelték ki lelküket néhány órával később. Testüket felboncolták, azonban nem hagyták tudományos célra tovább hasznosítani: állítólag ma is az Orsolya-apácák pozsonyi sírboltjában nyugszik a 18. század leghíresebb magyar testvérpárja. 

(Képek: Wikimedia Commons, Getty Images Hungary, Tóth Béla - Magyar ritkaságok, Magyar Elektronikus Könyvtár.)

Ezt is szeretjük