Magyarok vallottak arról, van-e feszültség a fiatalok és az idősebbek között: mitől függ, hogy kijönnek-e egymással?
A magyar felnőttek általában érzékelik a generációs feszültség jelenlétét egy felmérés szerint.

GettyImages-467786375
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A magyar felnőttek általában érzékelik a generációs feszültség jelenlétét: kétszer annyian vannak azok, akik szerint van, mint akik szerint nincs ellentét a fiatalok és az idősebbek között - közölte a Mathias Corvinus Collegium - MCC - a hozzá tartozó Ifjúságkutató Intézet közvélemény-kutatásának eredményét ismertetve.

Az Ifjúságkutató Intézet által 2022 tavaszán készített reprezentatív kutatásból kiderült, hogy a megkérdezettek 41 százaléka szerint van, míg 20 százalékuk szerint nincs ellentét a fiatalok és az idősebbek között. A maradék (38 százalék) bizonytalan, érez is ellentétet, meg nem is.

A generációs ellentétet másképp látják a különböző korcsoportba tartozók: minél fiatalabbakat kérdezünk, annál nagyobb arányban vannak azok, akik ellentétet érzékelnek. A legfiatalabb (18-29 éves) korcsoportba tartozók hattizede (59 százalék) szerint van ellentét, a 30-39 éves korcsoportba tartozók fele (49 százalék), míg a 40 évesek és idősebbek már csak négytizede érzékel ellentétet - olvasható.

Rámutattak, ennek megfelelően az életkor emelkedésével növekszik azok aránya, akik nem érzékelnek ellentétet, a 60 évesek és idősebben körében háromszoros arányt figyelhetünk meg a legfiatalabb 18-29 évesekhez képest. A magyarországi 18 évesekre és idősebbekre vonatkozó reprezentatív mintával készülő kutatást ezer ember telefonos (CATI) megkérdezésével végezte az Ifjúságkutató Intézet májusban és júniusban.

A cikk az ajánló után folytatódik

A közleményében idézték Székely Levente, az Ifjúságkutató Intézet vezetőjét, aki szerint a generációs ellentétek érzékelésében megfigyelhető életkori különbségek más szociodemográfiai jellemzők szerint (például iskolai végzettség, a lakóhely településtípusa) nincsenek jelen. Mindez arra utal, hogy a különböző korosztályok együttműködése ténylegesen nem függ mástól, csupán az életkortól - mondta.

Fotók: Getty Images

Kvíz a Z generáció szlengjeiből: mi az a crush vagy a POV?

Kvízünkkel tesztelheted, mennyire mozogsz otthonosan a fiatalok szlengjeinek világában.

Ezt is szeretjük